منبع ذخیره اسید: انواع، ویژگی‌ها و مشخصات مخزن ذخیره اسید

منبع ذخیره اسیدمخزن ذخیره اسید چیست؟

منبع ذخیره اسید جزء اساسی فرآیندهای مختلف صنعتی از جمله مواد اسیدی و مخزن ذخیره مواد شیمیایی است. با توجه به اینکه اسید یکی از خورنده‌ترین و خطرناک‌ترین عناصر است، نگهداری صحیح آن ضروری است. تولید سالانه اسید در سراسر جهان حدود 180 میلیون تن است. مخزن ذخیره اسید برای ذخیره و حمل‌ونقل صحیح مواد اسیدی ساخته شده‌اند. از این رو خطر نشت و ریزش را که می‌تواند برای انسان و محیط زیست مضر باشد و باعث ایجاد خطراتی نظیر آتش‌سوزی شود، از بین می‌برد.

در این مقاله از تانکر سازی رستاک انواع منبع ذخیره اسید، ساخت، طراحی و کاربردهای فراوان آن‌ها را بیشتر بررسی خواهیم کرد. همچنین ویژگی‌های منبع ذخیره اسید، مشخصات و محدودیت‌های ناشی از آن‌ها را بررسی خواهیم نمود.

ویژگی‌های مهم منبع ذخیره اسید

مخازن ذخیره سازی صنعتی برای ذخیره طیف وسیعی از مواد شیمیایی طراحی شده‌اند. این مخازن با ویژگی‌های برجسته متعدد شناسایی می‌شوند. ویژگی‌های اصلی مخازن اسید صنعتی به شرح زیر است:

  • سازگار با طیف وسیعی از دما
  • قدرت بدنه بالا
  • دارای سیستم تهویه
  • مقاوم در برابر آب‌وهوا
  • آسان برای استفاده
  • قدرت مکانیکی بالا
  • هدایت حرارتی کم
  • مواد عایق عالی
  • مقاوم در برابر خوردگی
  • بدون نیاز به تعمیر و نگهداری
  • بادوام و طول عمر بالا
  • مقرون‌به‌صرفه
  • و…

این مخازن صنعتی برای نگهداری انواع مختلفی از مواد شیمیایی صنعتی تولیدی، مهندسی شده‌اند. صنعت تولیدی شما به محصولی باکیفیت نیاز دارد. هنگام خرید منبع ذخیره اسید، مطمئن شوید که محصول انتخابی شما ویژگی‌های کیفی فوق را داشته باشد.

برای کسب اطلاعات بیشتر، می‌توانید با تولیدکنندگان مخزن ذخیره اسید معتبر از جمله تانکر سازی رستاک تماس بگیرید. اسیدها و مواد شیمیایی صنعتی با سیالات سنتی متفاوت هستند. در نتیجه برای هر صنعت، مخازن با اهداف خاص خود، مورد نیاز است.

در این بخش به بررسی برخی از این ویژگی‌هایی که در بالا ذکر کردیم می‌پردازیم.

1. مقاوم در برابر خوردگی

با توجه به توانایی فولاد کربن و فولاد ضدزنگ در مقاومت در برابر ماهیت خورنده اسید، از این مواد برای ساخت مخزن ذخیره اسید و مواد شیمیایی دیگر استفاده می‌شود. همچنین مواد اولیه ساخت منبع ذخیره اسید با توجه به اندازه مخزن، هزینه، کیفیت اسید مورد نظر، سطح و دمای ذخیره سازی انتخاب می‌شود.

2. تهویه هوا

این یک ویژگی برجسته برای منبع ذخیره اسید است. به‌منظور تعدیل فشار داخل مخزن، هواگیری مناسب مورد نیاز است. تهویه مخزن باعث می‌شود هوا به مخزن سوخت وارد و سپس، از آن خارج شود و فشار داخل ظرف با فشار بیرون یکسان شود. این کار از تجمع فشاری که می‌تواند باعث پارگی مخزن شود جلوگیری می‌کند. اگر در حین پر شدن باک، هوا نتواند به‌سرعت از مخزن سوخت خارج شود، فشار در داخل باک ایجاد می‌شود که می‌تواند منجر به خسارت، سرریز و تخلیه ناگهانی مخزن شود.

3. ظرفیت و طرح

اندازه و طراحی مخزن ذخیره اسید توسط متغیرهایی مانند مقدار اسید ذخیره شده و هدف آن تعیین می‌شود. اتصالات و لوازم جانبی را می‌توان برای رفع نیازهای خاص تغییر داد. این وسایل ممکن است شامل ورودی‌ها و خروجی‌ها برای انتقال اسید، دیافراگم‌های پر و تخلیه، نشانگرهای سطح و شیرهای کاهش فشار باشد.

4. لاینرهای مهار ثانویه

لاینرهای محفظه ثانویه یکی از مشخصات مهم منبع ذخیره اسید هستند. به‌منظور جلوگیری از نشت و آلودگی محیط، منبع ذخیره اسید یا سایر مواد شیمیایی معمولاً با آسترهای نگه‌دارنده ثانویه ساخته می‌شوند. ویژگی‌های منبع ذخیره اسید ممکن است شامل پوشش‌های ثانویه نگه‌دارنده، مانند مخازن دوجداره برای افزایش ایمنی باشد.

5. طول عمر و ماندگاری

این یکی از ویژگی‌های مهم مخزن ذخیره اسید است که تضمین می‌کند که مواد مورد استفاده قادر به مقاومت در برابر هر شرایط آب‌وهوایی هستند. برای اطمینان از دوام ظروف نگهداری اسید، طراحی و ساخت آن‌ها باید با الزامات و ویژگی‌های خاصی مطابقت داشته باشد. این الزامات ممکن است شامل جوشکاری مناسب و سایر مشخصات ساختاری برای اطمینان از پایداری و استحکام باشند.

مخزن ذخیره اسید

پیشنهاد مطالعه: مقاله ۸ علل اصلی حوادث مخازن ذخیره سازی شیمیایی

انواع مخزن ذخیره اسید از نظر جنس بدنه

این مخازن برای ذخیره اسیدها و مواد شیمیایی صنعتی طراحی شده‌اند. با توجه به خواص فیزیکی و شیمیایی اسید، مخزن صنعتی برای ذخیره ایمن اسید مناسب است.

با توجه به خواص اسیدها، سازندگان منبع ذخیره اسید، مخازن ذخیره سازی را با استفاده از مواد زیر تولید می‌کنند:

کاربرد انواع منبع ذخیره اسید و مشخصات آن‌ها

از آنجایی که برخی از ویژگی اسیدها با هم متفاوت است، نیاز است تا منبع ذخیره اسید مطابق با نیاز هر اسید ساخته شود. این موضوع تنوع مخزن ذخیره اسید را بالا می‌برد. انواع اسید و مخازن ذخیره آن را در ادامه بررسی می‌کنیم.

1. مخزن ذخیره اسید سولفوریک

منبع ذخیره اسید سولفوریک، اسید سولفوریک را به‌درستی ذخیره و مدیریت می‌کند. برای جلوگیری از نشت و سایر فجایع، اسید سولفوریک باید به‌دقت مورد استفاده قرار گیرد. این مخازن از مواد مقاوم در برابر خوردگی، با دمای بالا و فشار بالا ساخته شده‌اند. مخزن ذخیره اسید سولفوریک، ذخیره‌ی مطمئن و مؤثر این ماده بسیار خورنده را در کاربردهای صنعتی و تجاری فراهم می‌کند.

مشخصات منبع ذخیره اسید سولفوریک
  • پلی اتیلن با چگالی بالا، فولاد ضدزنگ، فایبرگلاس و… مواد مورد استفاده در ساخت مخزن برای این نوع اسید هستند.
  • مواد پوشش ثانویه شامل PVC و لاستیک است.
  • در اندازه‌های مختلف و با توجه به مقدار از چند صد لیتر تا ده‌ها هزار لیتر موجود است.

2. منبع ذخیره اسید هیدرو کلریک

مخازن هیدرو کلریک می‌توانند در برابر فشار ناشی از بخارات HCI و فشار برگشتی اسکرابر در طول ذخیره سازی طولانی مدت و پر کردن مجدد مقاومت کنند. دریچه‌های مخزن دو برابر قطر ورودی مخزن هستند. سیستم‌های مخزن ذخیره هیدرو کلراید باید دود HCl را بررسی و کاهش دهند.

مشخصات مخزن ذخیره اسید هیدرو کلریک
  • فولاد ضدزنگ، فایبرگلاس و فولاد کربنی از جمله مواد متعدد مورد استفاده در ساخت این منبع هستند.
  • از مقررات و استانداردهای مربوطه، از جمله مقررات OSHA و EPA پیروی می‌کنند.
  • نشانگرهای سطح، پمپ‌ها، شیرها، دریچه‌ها و فاضلاب، تجهیزات مختلف آن هستند.
  • اندازه مخزن از مخازن آزمایشگاهی تا مخازن بزرگ صنعتی متغیر است.

3. مخزن ذخیره نیتریک اسید

اسید نیتریک خورنده است. با توجه به این موضوع، مخزن ذخیره اسید نیتریک نیز باید به‌گونه‌ای طراحی شود که بتواند از نشت و ریزش جلوگیری کند. این مخازن به آسترهای مهار ثانویه نیاز دارند؛ زیرا یک لایه حفاظتی اضافی را فراهم می‌کنند.

مشخصات منبع ذخیره اسید نیتریک
  • ساخته شده از فایبرگلاس، فولاد ضدزنگ یا پلی اتیلن
  • مجهز به سیستم تهویه
  • توانایی تحمل دمای 120-150 درجه سانتی‌گراد
  • توانایی تحمل و نگهداری فشار تا 29-44 psi فشار

4. مخزن ذخیره اسید فسفریک

اسید فسفریک یک اسید بسیار واکنش‌پذیر است که در تولید مواد غذایی و نوشیدنی‌ها، کودها و کاربردهای صنعتی استفاده می‌شود. هنگام طراحی و استفاده از ظروف نگهداری اسید فسفریک، تهویه و تدابیری برای جلوگیری از تخلیه بخارات اسید فسفریک باید اتخاذ شود. رعایت روش‌های مناسب نگهداری نیز برای جلوگیری از حوادث و قرار گرفتن در معرض اسید ضروری است.

مشخصات منبع ذخیره اسید فسفریک
  • ساخته شده از فولاد ضدزنگ، پلی اتیلن با چگالی بالا یا فایبرگلاس
  • توانایی تحمل دمای اتاق تا 93 درجه سانتی‌گراد
  • توانایی تحمل فشار تا 15 psig

بنابراین اگر قصد خرید یک یا چند منبع ذخیره اسید را دارید باید به نوع اسید، ظرفیت و حجم ذخیره و مواردی از این دست توجه کنید تا بتوانید بهترین منبع را تهیه نمایید.

جمع‌بندی و سخن پایانی

منبع ذخیره اسید نقش مهمی در صنایع متعددی از جمله صنایع شیمیایی، فرآوری مواد غذایی و دارویی دارد. این مخازن برای ذخیره ترکیبات خطرناک به‌صورت ایمن و مطمئن طراحی شده‌اند و از کارکنان و محیط زیست در برابر آسیب‌های ناشی از این مواد محافظت می‌کنند. همچنین منبع ذخیره اسید می‌تواند از بروز خطراتی نظیر آتش‌سوزی در حین نگهداری و حمل‌ونقل اسید جلوگیری نماید. بهترین تولیدکننده مخزن ذخیره اسید تولیدکننده‌ای است که به‌شدت استانداردهای کیفیت DVS را رعایت کند و ظروف کاملاً ضد نشت تولید نماید. هر اسید نیازمند تانکری منحصربه‌فرد است که الزامات آن اسید را فراهم می‌نماید. تانکر سازی رستاک با بیش از 30 سال تجربه در ساخت انواع تانکر، آماده خدمت‌رسانی به شما مشتریان عزیز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up