مخزن هوایی چیست؟ کاربردهای تانکر هوایی و انواع آن

تانکر هوایی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

معرفی تانکر هوایی

مخزن هوایی یا تانکر هوایی به مخزنی گفته می‌شود که برای ذخیره آب در ارتفاعات مورد استفاده است. این مخازن که با عنوان برج ذخیره آب نیز شناخته می‌شوند، به منظور نگهداری آب در ارتفاع و افزایش فشار خروجی ساخته می‌شوند. تانکر هوایی دارای پایه‌هایی با ارتفاع بسیار زیاد است که برای تأمین فشار مورد نیاز، نگهداری تانکر و همچنین به‌عنوان نرده بانی برای رسیدن به تانکر، آن را روی زمین نصب می‌کنند. در قسمت بالای این پایه، مخزن هوایی را نصب کرده و به این ترتیب از مخزن استفاده می‌کنند. در این مقاله از تانکر سازی رستاک، به معرفی و بررسی ویژگی‌های تانکر هوایی می‌پردازیم.

اشکال مختلف مخزن هوایی

مخزن هوایی دارای اشکال متفاوتی است که بر اساس نیاز مصرف کننده، ظرفیت مورد نیاز او، ارتفاع پایه‌ها و دیگر ویژگی‌های قابل بررسی، سفارشی سازی شده و در تانکر سازی ساخته می‌شود. نمونه‌های رایج اشکال تانکر هوایی به‌صورت زیر است:

  1. تانکر استوانه‌ای یا ایستاده
  2. مخزن هوایی کروی
  3. تانکر نیم‌کره
  4. مخازن مکعبی
  5. مخازن مخروطی

مخازن استوانه‌ای محبوب‌ترین مخازن هوایی در بین مصرف کنندگان است. این تانکرها قیمت مناسب‌تری دارند و برای قرارگیری در ارتفاع، مشکلی به وجود نمی‌آورند. برای اطلاع از اینکه کدام تانکر هوایی برای کاربردی که شما مد نظر دارید مناسب‌تر است، می‌توانید با واحد مشاوره تانکر سازی رستاک تماس حاصل فرمایید.

انواع تانکر هوایی از نظر جنس

همان‌طور که می‌دانید مخزن هوایی را از مواد اولیه متفاوتی می‌توان ساخت. به عبارتی جنس بدنه انواع تانکر با یکدیگر متفاوت بوده و متناسب با نیاز مصرف کننده قابل تغییر است. انواع تانکر هوایی از نظر متریال به‌کاررفته در آن عبارت است از:

1. تانکر هوایی فلزی

مخازن فلزی به دلیل استحکام و عمر بالا محبوبیت بیشتری دارند. این نوع مخزن در ایران و سایر کشورهای جهان استفاده زیادی دارد. این نوع تانکر در دو نوع روباز و رو بسته قابل ساخت است. مخازن روباز برای ذخیره آب مورد نیاز کشاورزی و آتش‌نشانی مناسب هستند؛ اما اگر تانکر را برای ذخیره آب به جهت مصارف بهداشتی سفارش می‌دهید، باید تانکر رو بسته را انتخاب کنید. ناگفته نماند که در مناطق گرم و خشک نباید از تانکر روباز استفاده کرد؛ زیرا آب تانکر تبخیر می‌شود.

2. تانکر چوبی

استفاده از این متریال در ایران رایج نیست اما در شهرهایی نظیر نیویورک کاملاً رایج است و روی پشت‌بام هر خانه‌ای می‌توانید آن را ببینید.

3. تانکر بتنی

تانکر بتی مقاومت بسیار زیادی در شرایط و مناطق مختلف دارد و می‌توان هر نوع ماده‌ای را در آن ذخیره‌سازی نمود.

4. تانکر پلاستیکی یا همان پلی اتیلنی

تانکر پلاستیکی یکی از تانکرهای محبوب در ایران است. ویژگی اصلی این متریال، واکنش ناپذیری آن با بسیاری از مواد بوده و همچنین طعم و مزه آب را تغییر نمی‌دهد.

مخزن هوایی کامپوزیتی

تانکر کامپوزیتی سبک است و برای جابه‌جایی مشکلی ایجاد نمی‌کند. از طرفی سبک بودن آن این امکان را فراهم می‌کند که از سازه‌هایی با قدرت کمتر برای نصب آن استفاده کنیم. به این جهت می‌توان در هزینه‌های مربوط به ساخت پایه‌ها صرفه‌جویی نمود. طراحی ظاهری کامپوزیت نسبت به سایر متریال‌ها بهتر و زیباتر انجام می‌شود. علاوه بر این، تانکر کامپوزیتی دچار زنگ‌زدگی و لجن گرفتگی نمی‌شود و می‌توان از آن به‌عنوان تانکر آب به‌راحتی و بدون دغدغه استفاده نمود.

کاربردهای مخزن هوایی

کاربردهای مخزن هوایی

مخازن هوایی را عمدتاً برای ذخیره‌سازی آب آشامیدنی به کار می‌گیرند. این تانکرها وظیفه تأمین آب مورد نیاز یک شهر، چندین واحد مسکونی و یا یک کارگاه را بر عهده داشته و باید آب را با فشار مناسب به همه برساند. از این رو گاهی لازم است ارتفاع پایه‌های مخزن را تا بیش از 50 متر بالا ببریم تا بتواند فشار مورد نیاز برای رساندن آب را فراهم کند. هر چه میزان آب مورد نیاز بیشتر باشد، حجم مخزن نیز افزایش میابد.

شاید در عبور از برخی جاده‌ها دیده باشید که در مناطقی به دور از مناطق مسکونی، کارگاه‌ها و یا عملیات عمرانی و… صورت گرفته و در کنار آن یک مخزن هوایی در محوطه کار نصب شده است. این مورد یکی دیگر از کاربردهای تانکر هوایی است که می‌تواند آب مورد نیاز مجموعه‌های این‌چنینی را نیز تأمین نماید.

ظرفیت مخزن هوایی

ظرفیت مخزن هوایی بستگی به شعاعی دارد که قرار است آب‌رسانی کند. اگر برای تأمین آب یک آپارتمان باشد شاید 1000 تا 5000 لیتر کفایت کند؛ اما اگر قرار است تانکر مورد نظر شما بخشی از یک شهر را آب‌رسانی کند باید به فکر مخازن هوایی با ظرفیت‌های بالا بود. سقف ظرفیت تانکر هوایی تا 500000 لیتر معادل 500 هزار لیتر است. البته این حجم در کارگاه‌های مختلف متفاوت است. برخی کارگاه‌ها تنها ظرفیت ساخت تانکر با حجم 250 هزار لیتر را دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر می‌توانید با واحد مشاوره تانکر سازی رستاک تماس بگیرید.

مزایای مخزن هوایی

اصلی‌ترین کاربرد مخزن هوایی تأمین آب مورد نیاز با فشار مناسب، برای مصرف کنندگان است. این کار به کمک نیروی جاذبه اتفاق می‌افتد. بر اساس یکی از قوانین فیزیک، فشار وارد بر مایعات با ارتفاع آن رابطه مستقیم دارد. به عبارتی هر چه ارتفاع بیشتر باشد، آب متحمل فشار بیشتری است و پتانسیل سرازیر شدن آن افزایش میابد. به همین دلیل تمایل دارد با قدرت و شدت بیشتری سرازیر شود. استفاده از این قانون فیزیک به رفع مشکل فشار آب در نواحی مختلف کمک می‌کند.

علاوه بر این، فشار وارد بر سطح مایع که از سمت زمین و کششی است، کمک می‌کند تا رسوبات داخل آب، با سرعت بیشتری به سمت پایین روان شود و ته‌نشین گردد. این ویژگی کمک می‌کند آب با کیفیت بیشتری به دست مصرف کننده برسد. ذخیره آب در حجم بالا، استحکام و مقاومت بالا در برابر شرایط آب و هوایی و مقاومت در برابر زنگ‌زدگی از دیگر مزایای استفاده از مخزن هوایی است.

نکات مهم در هنگام خرید مخزن هوایی

اگر به تازگی احساس می‌کنید که به یک مخزن هوایی نیاز دارید و تصمیم گرفته‌اید که آن را سفارش دهید، نیاز است ابتدا نکات زیر را بدانید تا بتوانید بهترین تانکر را خریداری کنید.

اولین نکته در هنگام خرید تانکر هوایی، تعیین میزان حجم و ظرفیت مخزن است. این کار به عهده کسی است که قرار است مخزن را سفارش دهد. به عبارتی این شما هستید که تعیین می‌کنید چه تانکری با چه میزان ظرفیت باید ساخته شود. البته در این مورد می‌توانید از مشاوران ما در تانکر سازی رستاک به‌صورت رایگان مشورت بگیرید.

نکته بعدی ارتفاع پایه‌ها است. از آنجایی که ارتفاع پایه‌ها رابطه مستقیمی با فشار آب دارد، تعیین میزان دقیق آن اهمیت بسیاری خواهد داشت.

سومین نکته در هنگام خرید مخزن هوایی، متریال آن است که باید با توجه به شرایط آب و هوایی محل نصب تانکر انتخاب شود. تانکر فلزی در مجاورت رطوبت دچار زنگ‌زدگی و خوردگی می‌شود؛ بنابراین برای مناطق پرباران مناسب نیست. از طرفی تانکر پلاستیکی در مجاورت دمای بالای 40 درجه، می‌تواند آب داخل خود را با مشکلاتی مواجه کند؛ بنابراین برای مناطق گرم و خشک مناسب نیست.

با توجه به این نکات، بهتر است قبل از سفارش تانکر، با متخصصین این حوزه مشورت نموده و تانکر مناسب خود را انتخاب کنید. تانکر سازی رستاک خدمات مشاوره رایگان را به مشتریان ارائه می‌دهد.

نحوه محاسبه قیمت تانکر هوایی

قیمت مخزن هوایی یکی از پارامترهای مهم آن است که گاهی مشتری را به سمت یک انتخاب متفاوت سوق می‌دهد. قیمت تانکر با توجه به عوامل مختلفی محاسبه می‌شود. جنس و متریال ساخت منبع، ظرفیت و حجم مورد نیاز مشتری، ارتفاع پایه‌ها و دیگر تجهیزات جانبی آن، سایز و ضخامت پایه‌ها، شکل مخزن و میزان سختی ساخت آن، محل نصب و دیگر پارامترها بر قیمت تانکر هوایی تأثیر می‌گذارد؛ بنابراین پیش از سفارش منبع لازم است درباره آن صحبت کرده و تانکر مناسب خود را شناسایی کنید.

جمع‌بندی و سخن پایانی

بسیاری از مناطق در کشورهای مختلف نیاز به ذخیره‌سازی آب برای استفاده‌های مختلف روزانه دارند. برای این کار بهترین گزینه، ساخت تانکر هوایی است تا بتواند علاوه بر ذخیره آب، فشار مورد نیاز برای خروج آب را نیز تأمین کند. این فشار باید با توجه به شعاع منطقه آب‌رسانی تحت پوشش تانکر، در نظر گرفته شود؛ یعنی اگر قرار است آب یک آپارتمان، یک روستا، یک واحد کارگاهی و یا حتی یک شهر را تأمین کنیم، نیاز است فشار متناسب و حجم لازم را در نظر بگیریم. علاوه بر این موارد، محل نصب تانکر هوایی بسیار دارای اهمیت است و تعیین می‌کند که برای ساخت آن، باید از چه متریالی استفاده کنیم. اگر تصمیم به خرید مخزن هوایی دارید، می‌توانید پیش از سفارش آن، با مشاوران واحد مشاوره شرکت تانکر سازی رستاک تماس گرفته و تانکر مورد نیاز خود را سفارش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up