تانکر آب ماشینی چیست؟ 9 کاربرد تانکر حمل آب و مزایای آن

تانکر آب ماشینی چیست؟ 9 کاربرد تانکر حمل آب و مزایای آن

تانکر حمل آب چه نوع تانکری است؟

تانکر آب ماشینی یا تانکر حمل آب، نوعی مخزن آب است که می‌تواند آب را بین فواصل طولانی جابه‌جا کند. برای مثال این قابلیت را دارد که آب را بین دو یا چند استان حمل کند. این مخزن دارای ظرفیت‌های بسیار زیادی است و در واقع مخزن بزرگی است که روی یک کامیون یا تریلی نصب شده است. کاربرد اصلی کامیون تانکر آب، حمل آب است اما از آنجایی که این مخزن کاملاً بهداشتی است، علاوه بر آب می‌تواند مایعات خوراکی دیگر را نیز منتقل کند. در این مقاله از تانکر سازی رستاک، به بررسی کامل و جامع مخزن آب ماشینی خواهیم پرداخت.

کاربردهای تانکر آب ماشینی

هر زمان نیاز به انتقال آب و یا مایعات خوراکی دیگر وجود داشته باشد، می‌توانید از تانکر آب ماشینی استفاده کنید. عمده‌ترین کاربردهای تانکر حمل آب عبارت است از:

1. توزیع آب آشامیدنی

در برخی موارد ممکن است تأمین آب برخی مناطق با مشکلاتی مواجه شود. برای مثال شکستگی لوله‌های اصلی شهر ممکن است برای تعمیر زمان زیادی از کارکنان بگیرند؛ اما تا زمانی که لوله‌ها تعمیر شوند، آب مورد نیاز خانوارها باید از کجا تأمین شود؟

در چنین مواقعی می‌توان از تانکر آب ماشینی استفاده کرد. آب شرب و بهداشتی را با کمک این تانکر به محل مورد نظر حمل می‌کنند.

علاوه بر این در بسیاری از موارد ممکن است نیاز به انتقال آب بین دو نقطه به وجود بیاید. نظیر امدادرسانی‌های پس از وقوع بلایای طبیعی.

2. آتش‌نشانی

وقتی حادثه آتش‌سوزی در نقطه‌ای رخ می‌دهد، آتش‌نشانی با یک ماشین شبیه به کامیون وارد عملیات می‌شود. این ماشین در قسمت بار خود، یک مخزن بزرگ حاوی آب به همراه دارد که مأمورین آتش‌نشانی برای مهار آتش از آن استفاده می‌کنند. ماشین آتش‌نشانی در حقیقت یک تانکر آب ماشینی است.

3. کشاورزی

از تانکر حمل آب می‌توان در آبیاری و انتقال آب برای محافظت از محصولات در برابر خشک‌سالی استفاده کرد. در زمین‌های کشاورزی بزرگ، از این مخزن برای آبیاری تمام زمین می‌توان استفاده کرد. در این صورت مخزن باید دارای یک آب‌پاش مناسب باشد. البته زمانی که محصولات رشد کنند، احتمالاً ورود این تانکر به داخل زمین ممنوع خواهد شد.

4. پر کردن استخرهای بزرگ

در باغ‌ها، ویلاها، مراکز تفریحی بزرگ و عمومی، برای پر کردن استخرها و دریاچه‌های مصنوعی، از تانکر آب ماشینی استفاده می‌کنند. آب به کمک تانکر حمل آب به نقاط مربوطه منتقل و در آنجا تخلیه می‌شود.

5. صنایع غذایی

حتماً پیش آمده که صبح زود برای خرید شیر به فروشگاه لبنیات مراجعه کنید. شاید در این موقعیت، تانکرهای حمل شیر را دیده باشید که در حال انتقال شیر به فروشگاه‌ها هستند. این تانکرها همان تانکر حمل آب بهداشتی هستند که برای حمل شیر در حرکت هستند. از این مخازن برای حمل سایر مایعات خوراکی و حتی مواد خوراکی پودری فله مانند آرد و شکر استفاده می‌کنند. در تمامی این موارد تانکر باید دارای تأییدیه بهداشتی از وزارت بهداشت یا سازمان غذا و دارو باشد.

6. کنترل گردوغبار

در محیط‌های مربوط به پروژه‌های عمرانی، گردوغبار می‌تواند دید را کاهش دهد و برای سلامت کارکنان آن بخش، مشکلاتی به وجود بیاورد. برای جلوگیری از این اتفاق، با استفاده از یک تانکر آب ماشینی می‌توانید زمین را مرطوب و گردوغبار را مهار کنید.

7. تراکم خاک

در بسیاری از پروژه‌های ساختمانی و عمرانی، نیاز است تا ابتدا خاک محل پروژه به تراکم مطلوب برسد. برای این منظور می‌توانید از یک تانکر حمل آب استفاده کنید. وقتی خاک به تراکم لازم رسید، به‌راحتی می‌توان آن را صاف نمود. به کمک کامیون تانکر آب می‌توان سطوح ناهموار در سطح زمین را شناسایی کرد؛ زیرا آب در نقاط گود جمع می‌شود. در این صورت می‌توان آن قسمت را شناسایی و یکدست نمود.

8. شستشوی جاده‌ها

شهرداری در نقاط مختلف شهر، به‌منظور حذف آلودگی‌های محیطی و پاکیزگی مناظر شهری، خیابان‌های سطح منطقه را شستشو می‌دهد. این کار علاوه بر تمیزی، زیبایی را نیز افزایش می‌دهد. برای شستشوی خیابان‌ها، از تانکر آب ماشینی استفاده می‌کنند.

9. شستشوی تجهیزات

در پروژه‌های ساختمانی بزرگ و عملیات عمرانی، گردوغبار می‌تواند بر روی تجهیزات بنشیند و کارایی آن را کاهش دهد. برای جلوگیری از این اتفاق، می‌توان با استفاده از تانکر آب ماشینی و یک شلنگ متصل به آبپاش، تجهیزات را تمیز نمود.

ممکن است از تانکر حمل آب استفاده‌های دیگری نیز به عمل آید. ما در این بخش تنها به برخی از آن‌ها پرداختیم.

انواع کامیون تانکر آب

تانکر آب ماشینی دارای دو نوع متفاوت است که تفاوت آن‌ها در شکل ظاهری و نقطه ثقل آن‌ها است. این دو نوع عبارت است از مخزن ماشینی اشمیتز و مخزن ماشینی بیضی. در ادامه به بررسی هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

1. تانکر حمل آب اشمیتز

علت نام‌گذاری این کامیون تانکر آب، شرکت تولید کننده آن است؛ زیرا اولین شرکتی که این نوع مخزن را ساخت، شرکت اشمیتز بود. اگرچه امروزه بسیاری از شرکت‌ها و تانکر سازی‌ها این نوع مخزن را می‌سازند، اما همچنان با همان نام شناخته می‌شود.

تانکر آب ماشینی اشمیتز برای حمل آب و مایعات خوراکی کاربرد دارد. این تانکر دارای ارتفاع کم و عرض زیاد است. این ویژگی باعث می‌شود مرکز ثقل مخزن پایین بیاید و در طول حرکت، از خطر چپ کردن جلوگیری نماید. حجم این تانکر زیاد است و رانندگی با آن آسان‌تر است.

کاربرد تانکر حمل آب و مزایای آن

2. مخزن آب ماشینی بیضی

این کامیون تانکر آب همان‌طور که از نامش پیداست، یک مخزن افقی بیضی است که برای حمل مایعات خوراکی و آب کاربرد دارد. حجم تانکر آب ماشینی بیضی کمتر از تانکر اشمیتز است؛ زیرا رانندگی با آن کمی سخت است و ممکن است در ترمزهای ناگهانی، موج حرکت مایعات درون تانکر، موجب چپ کردن ماشین شود. برای جلوگیری از این اتفاق، حجم تانکر آب ماشینی بیضی را کمتر از حجم اشمیتز می‌سازند. امروزه استفاده از تانکر بیضی برای حمل آب محدود شده است.

انواع تانکر حمل آب از نظر جنس بدنه

تانکر حمل آب را با استفاده از مواد مختلفی می‌سازند. در ادامه این مواد را معرفی خواهیم کرد.

فولاد: فولاد یک ماده بسیار بادوام است و می‌تواند در شرایط سخت برای کارهای ساختمانی و معدنی مقاومت کند. مخازن فولادی در اشکال مختلف موجود است که آن را به گزینه‌ای همه‌کاره تبدیل می‌کند. یکی از این اشکال، تانکر آب ماشینی است.

آلومینیوم: آلومینیوم سبک‌تر از فولاد است، اما دوام کمتری دارد، اگرچه مقاومت بالایی در برابر خوردگی دارد و از لحاظ بهداشتی بهتر است.

پلی اتیلن: پلی اتیلن نوعی پلاستیک سبک و بادوام است. زنگ نمی‌زند، خم نمی‌شود و ترک نمی‌خورد. از این مخزن به‌صورت زمینی، زیرزمینی، هوایی و ماشینی استفاده می‌شود.

فایبرگلاس: اگرچه ممکن است به‌اندازه سایر مواد بادوام نباشد، اما سبک‌وزن است و در برابر زنگ‌زدگی مقاوم است. برای ساخت این مخزن به‌صورت ماشینی، لازم است اقدامات جداگانه‌ای صورت بگیرد.

توجه داشته باشید که در میان این مواد، فولاد استفاده بیشتری برای ذخیره، نگهداری و حمل آب آشامیدنی دارد. علاوه بر این مواد، هر ماده‌ی دیگری که مطابق با استانداردهای سازمان غذا و دارو باشد، می‌تواند برای ساخت کامیون تانکر آب استفاده شود.

ظرفیت و اجزای تانکر آب ماشینی

تانکر آب ماشینی خودروهای مخصوصی هستند که برای حمل آب در مقادیر زیاد به‌صورت ایمن و کارآمد طراحی شده‌اند. این ماشین‌ها معمولاً یک مخزن آب افقی بزرگ در عقب دارند که اندازه آن می‌تواند از 5000 لیتر تا 120000 لیتر باشد. در اینجا اجزاء اصلی کامیون تانکر آب را معرفی می‌کنیم:

کامیون: یک کامیون یا تریلی که مخزن روی آن نصب می‌شود. می‌توان از وانت و نیسان نیز استفاده کرد.

مخزن: مخزن آب جزء کامیون تانکر آب است که آب را نگه می‌دارد. مخزن معمولاً روی شاسی وسیله نقلیه قرار می‌گیرد. اندازه مخزن بسته به هدف مورد نظر، متفاوت است. سایر اجزا عبارت است از:

  • پایه
  • درب مخزن
  • گلگیر
  • آبریز
  • نردبان
  • جعبه پمپ
  • لوله‌های ورودی و خروجی
  • اتصالات لازم بین تانکر و کامیون یا تریلی

کامیون تانکر آب را می‌توان برای رفع نیازهای خاص صنایع مختلف سفارشی کرد. این کار ممکن است اجزای دیگری را نیز به این موارد اضافه کند.

مزایای حمل آب با کامیون تانکر آب

شاید افراد برای حمل آب به نقاط مختلف، ایده‌های متفاوتی داشته باشند که برخی از آن‌ها را بتوان عملی کرد. با این وجود با قطعیت می‌توان گفت بهترین راه برای انتقال آب به نقاط دور، استفاده از تانکر آب ماشینی است. این کار مزایای زیادی دارد که در ادامه به برخی از آن‌ها اشاره می‌کنیم.

1. انتقال آسان و بدون دردسر

انتقال آب شاید آن‌طور که به نظر می‌رسد ساده نباشد. حرکت آب درون تانکر و برخورد آن به دیواره‌های مخزن، می‌تواند تعادل را برهم بزند و موجبات بروز حوادث را فراهم نماید. استفاده از تانکر آب ماشینی این خطرات را رفع می‌کند و اجازه انتقال راحت و بدون دردسر را حتی به دورترین نقاط، فراهم می‌نماید.

2. سرعت در انتقال

کامیون تانکر آب، در واقع یک کامیون حامل مخزن آب است. سرعت کامیون بیشتر از وسایلی مانند چرخ و امثال آن است و می‌تواند به‌راحتی و با سرعت بالا، آب را به محل مورد نظر برساند.

3. رعایت بهداشت

تانکر حمل آب مطابق با قوانین و مقررات بهداشتی ساخته می‌شود و با خیال راحت می‌توان به بهداشتی بودن آب و سایر مواد غذایی درون آن اطمینان کرد. با رعایت نکات بهداشتی، می‌توان از ورود آلودگی به داخل این تانکر جلوگیری کرد.

4. مطمئن در جاده

ویژگی‌های کامیون تانکر آب به‌گونه‌ای است که می‌تواند بدون خطر در جاده حرکت کند. این مزیت اطمینان از انتقال آب را فراهم می‌کند. حتی در مواردی که جاده ناهموار و صعب‌العبور باشد، می‌توان از تانکر آب ماشینی استفاده نمود.

نصب تانکر روی ماشین

تانکر آب ماشینی به‌گونه‌ای ساخته می‌شود که بتوان آن را بر روی کامیون‌ها و تریلی‌های مخصوص نصب نمود. در قسمت زیرین این تانکرها محل‌هایی وجود دارد که با استفاده از انواع اتصال‌دهنده‌ها می‌توان آن‌ها را به ماشین وصل نمود. برای اتصال بین مخزن و ماشین، لازم است از اتصال‌دهنده‌های مخصوص استفاده کنید.

در صورتی که نصب تانکر آب ماشینی به‌درستی صورت نگیرد، می‌تواند در جاده خطرساز شود. نصب این مخزن را باید به تانکر سازی و یا متخصصین نصب تانکر واگذار کنید. این عملیات می‌تواند در کارگاه تانکر سازی صورت بگیرد.

قیمت مخزن آب ماشینی

می‌دانید که تانکرها انواع مختلفی دارند. از این رو قیمت آن‌ها نیز متفاوت است. برای استعلام قیمت تانکر آب ماشینی ابتدا لازم است موارد زیر را مشخص کنید:

  • جنس مخزن
  • ظرفیت و حجم
  • ضخامت بدنه
  • تعداد پایه‌ها
  • نوع رنگ‌آمیزی
  • نوع شیرآلات تانکر
  • نوع عایق‌بندی

علاوه بر این موارد، کیفیت ساخت تانکر و تجربه تانکر سازی می‌تواند بر قیمت آن تأثیر بگذارد. نوسانات ارزی نیز در بازار می‌تواند قیمت‌ها را تغییر بدهد؛ زیرا مواد اولیه ساخت مخزن ذخیره سازی به قیمت ارز وابسته هستند. با این وجود برای استعلام قیمت تانکر حمل آب می‌توانید با تانکر سازی رستاک تماس بگیرید.

جمع‌بندی و سخن پایانی

در این مقاله از تانکر سازی رستاک به بررسی انواع تانکر آب ماشینی و ویژگی‌های آن پرداختیم و مزایای آن را بیان نمودیم. تانکر حمل آب کاربردهای زیادی دارند که در این متن به برخی از آن‌ها اشاره نمودیم. نظیر حمل آب و مواد غذایی دیگر، شستشوی جاده‌ها و تجهیزات پروژه‌های عمرانی، استفاده در آتش‌نشانی و کشاورزی. چنانچه شما هم به یک کامیون تانکر آب نیاز دارید، می‌توانید برای دریافت مشورت و نیز استعلام قیمت، با تانکر سازی رستاک تماس بگیرید. این تانکر سازی با بیش از 30 سال سابقه مستقیم در ساخت انواع تانکر، آماده ارائه خدمات به تمامی مشتریان عزیز است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up