تانکر ماشینی چیست؟ معرفی انواع مخزن ماشینی

تانکر ماشینی و مخزن ماشینیکامیون تانکر چیست؟

تانکر ماشینی، تانکر کامیون، تریلر تانکر و یا کامیون تانکر، یکی از انواع تانکرهاست که برای حمل مایعات یا گازها در جاده‌ها طراحی شده است. این نوع تانکر در حقیقت یک کامیون است که در قسمت حمل بار آن، یک تانکر یا مخزن ذخیره سازی نصب شده است. این تانکر که مانند سایر تانکرها در شرکت‌های تانکر سازی ساخته می‌شود، قابلیت این را دارد که ماده ذخیره‌شده را از جایی به‌جای دیگر منتقل کند.

بزرگ‌ترین تانکرهای ماشینی شبیه به واگن‌های باری راه‌آهن هستند که برای حمل بارهای مایع نیز طراحی شده‌اند. به دلیل طیف گسترده‌ای از مایعات قابل حمل، انواع مختلفی از تانکرهای ماشینی یا تانکرهای کامیونی وجود دارد. تانکرهای کامیونی معمولاً بزرگ هستند و انواع مختلفی دارند.

انواع تانکر ماشینی از نظر ساختار

  • مخزن ماشینی عایق
  • مخزن ماشینی غیر عایق
  • مخزن ماشینی تحت فشار
  • مخزن ماشینی بدون فشار
  • مخزن ماشینی دوجداره
  • مخزن ماشینی کویل دار

انواع تانکر ماشینی از نظر شکل ظاهری

به‌طورکلی دو نوع تانکر ماشینی وجود دارد. مخزن ماشینی با مخازن بیضی و تانکر ماشینی با مخازن اشمیتز.

تانکر ماشینی اشمیتز

تانکر ماشینی اشمیتز یکی از تولیدات شرکت اشمیتز است. این تانکر به دلیل طراحی منحصربه‌فرد آن به این نام شناخته می‌شود. شرکت‌های تانکر سازی با الگوبرداری از شرکت اشمیتز، به تولید این تانکر می‌پردازند. از ویژگی‌های این مخزن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ارتفاع کمتر و عرض بیشتر نسبت به مخازن معمولی
  • نصب بر روی شاسی تریلی، کامیون و بنز تک سوار
  • قابلیت چپ شدن کمتر در تصادفات و حرکت در جاده‌های ناهموار
  • گنجایش بیشتر نسبت به مخازن بیضی
  • امنیت بالاتر در حین حرکت و در طول مسیر
مخازن ماشینی بیضی

این مخازن در گذشته کاربردهای زیادی داشته اما در حال حاضر بیشتر در کشاورزی و آبیاری مورداستفاده قرار می‌گیرد. تانکر ماشینی بیضی گنجایش و امنیت کمتری نسبت به تانکر اشمیتز داشته و کاربرد اصلی آن در حمل آب آشامیدنی و آب‌پاشی خیابان‌ها بوده است.

تانکر ماشینی بیضی

انواع تانکر ماشینی از نظر مایعات و مواد قابل حمل

تانکرهای ماشینی برای حمل مایعات و مواد مختلفی ساخته می‌شوند. از حمل مواد غذایی گرفته تا مواد شیمیایی خطرناک و خورنده. هر یک از این تانکرها به‌صورت ویژه و برای کارکرد خاص خود ساخته و تجهیز می‌شوند و نمی‌توان آن‌ها را به‌جای یکدیگر استفاده نمود.

مخزن ماشینی بنزین

این تانکر برای حمل بنزین استفاده می‌شود. ظرفیت و ابعاد آن بسته به نیاز مشتری متغیر است.

تانکر ماشینی گازوئیل

برای حمل گازوئیل از این نوع تانکر استفاده می‌شود. ابعاد این تانکر نیز متناسب با نیازهای مشتریان تعیین می‌شود.

تانکر حمل نفت خام

برای حمل نفت خام از این نوع تانکر استفاده می‌شود. این تانکر به دلیل ویژگی‌های نفت خام، ممکن است برای تخلیه به سیستم‌های خاص نیاز داشته باشند.

مخزن ماشینی گاز مایع

برای حمل گازهای مایع نظیر گاز متان، پروپان، بوتان و… از این نوع تانکر استفاده می‌شود.

تانکرهای حمل مواد شیمیایی

برای حمل فرآورده‌های شیمیایی مختلف مانند اسیدها، قلیاها و مواد شیمیایی خاص دیگر از این نوع تانکرها استفاده می‌شود. این تانکرها معمولاً با سیستم‌های ایمنی خاص برای جلوگیری از تداخل و واکنش با مواد شیمیایی طراحی شده‌اند.

تانکر ماشینی آب

در مواقع ضروری یا جهت تأمین آب در مناطق کم آب، آب موردنیاز را با استفاده از تانکر ماشینی آب، به محل موردنیاز منتقل می‌کنند.

تانکرهای حمل مواد غذایی

برای حمل مایعات غذایی مثل شیر از گاوداری به کارخانه و همچنین روغن خوراکی و دیگر مواد غذایی از این نوع تانکرها استفاده می‌شود. این تانکرها باید با استانداردهای ایمنی و بهداشتی مربوط به حمل مواد غذایی مطابقت داشته باشند.

انواع تانکر ماشینی از نظر جنس و ماده اولیه ساخت

تانکرها بسته به اینکه چه محصولاتی را حمل می‌کنند از مواد مختلفی ساخته می‌شوند. این مواد عبارت‌اند از

  • آلومینیوم
  • فولاد کربن
  • فولاد ضدزنگ
  • پلاستیک تقویت شده با فایبرگلاس
  • پلی‌اتیلن سبک 32604
  • پلی‌اتیلن سنگین 3840
  • ورق‌های گالوانیزه و استیل با قطرهای مختلف

تانکرها علاوه بر مواد اولیه متفاوت، نحوه ساخت متفاوتی نیز دارند. برای مثال تانکرهای حمل قیر، دارای عایق‌های قوی هستند تا قیر، داغ بماند و در طول مسیر سرد نشود. چراکه در غیر این صورت، تخلیه و گرم کردن آن بسیار سخت بوده و آلودگی‌هایی را به همراه دارد.

به‌عنوان‌مثال دیگر می‌توان به تانکرهای حمل مواد شیمیایی خورنده اشاره کرد. این تانکرها با استفاده از مواد اولیه و ساختاری ساخته می‌شوند که مواد خورنده روی آن‌ها تأثیری نمی‌گذارد و از ایجاد خرابی در مخزن جلوگیری می‌کند.

تانکر ماشینی گالوانیزه

این تانکر برای حمل آب و مواد غذایی نظیر شیر و روغن و به‌طورکلی مایعات بهداشتی کاربرد دارد. دلیل نام‌گذاری این تانکر، استفاده از ورق گالوانیزه در ساخت آن است.

اجزای اصلی انواع تانکر ماشینی

تانکر ماشینی یا تانکر کامیونی از اجزای مختلفی تشکیل شده است. این اجزا عبارت‌اند از:

  • ورق مخزن
  • پایه
  • درب مخزن
  • گلگیر
  • سرریز
  • جعبه
  • آبگیر
  • موج گیر
  • نردبان
  • بوشن ورودی و بوشن خروجی
  • رنگ مخزن

ورق مخزن با توجه به کاربرد مخزن متفاوت است. برای مثال ورق گالوانیزه که پیش‌تر به آن اشاره شد.

نکته: راندن تانکرهای کامیونی دشوار است و به دلیل مرکز ثقل بالا و به‌طور بالقوه اثر سطح آزاد مایعات در یک مخزن نیمه پر، بسیار مستعد واژگونی هستند.

تاریخچه ساخت تانکر ماشینی

عکس‌های ذخیره شده از اولین تانکرهای ماشینی نشان می‌دهد، اولین نمونه‌های آن در سال 1951 مورداستفاده قرار گرفته است. موارد استفاده از تانکر کامیونی برای حمل سوخت، روغن و همچنین آب کشاورزی بوده است.

اندازه و حجم انواع تانکر ماشینی

تانکرهای ماشینی بر اساس اندازه یا ظرفیت حجمی آن‌ها توصیف می‌شوند. کامیون‌های بزرگ معمولاً ظرفیت‌های بین 5500 تا 11600 گالن آمریکا (20800 تا 43900 لیتر؛ 4580 تا 9660 گالن) دارند. در استرالیا، قطارهای جاده‌ای به طول یک تا چهار تریلر (معروف به تانکرهای چهارگانه) بارهای بیش از 120000 لیتر را حمل می‌کنند. قطارهای جاده‌ای طولانی‌تر که مایعات را حمل می‌کنند نیز در حال استفاده هستند.

تانکرهای بزرگ

از تانکرهای ماشینی بزرگ برای انتقال بنزین، گازوئیل و نفت یا گاز طبیعی به ‌جایگاه‌های سوخت استفاده می‌شود. این تانکرها همچنین طیف گسترده‌ای از کالاهای مایع مانند شکر مایع، ملاس، شیر، آب‌میوه، آب و مواد شیمیایی صنعتی را حمل می‌کنند.

برخی از تانکرها به دلیل تقسیم مخزن به 2، 3، 4، 5، 6 یا در برخی موارد نادر، محفظه‌های بیشتر می‌توانند چندین محصول را هم‌زمان حمل کنند. این کار، امکان افزایش تعداد گزینه‌های تحویل را فراهم می‌کند. این کامیون‌ها معمولاً برای حمل بنزین‌های مختلف به‌ جایگاه‌های خدمات استفاده می‌شوند تا تمام محصولات موردنیاز را در یک سفر حمل کنند.

تانکرهای کوچک

تانکرهای کوچک‌تر با ظرفیت کمتر از 11000 لیتر معمولاً برای حمل محموله‌های مایع سبک در یک جامعه محلی استفاده می‌شوند. یک مثال رایج، کامیون خلأ است که برای تخلیه چندین سپتیک تانک و سپس تحویل لجن فاضلاب شهری جمع‌آوری‌شده به محل تصفیه حمل می‌شود. معمولاً حداکثر ظرفیت این کامیون تانکرها 11000 لیتر است. آن‌ها مجهز به سیستم پمپاژ هستند تا نیاز خاص خود را برآورده کنند.

یکی دیگر از کاربردهای رایج تانکر ماشینی کوچک، رساندن سوخت‌هایی مانند گاز مایع (LPG) به خانوارها، مشاغل و صنایع است. کوچک‌ترین اندازه‌این تانکرهای ماشینی معمولاً حدود 3800 لیتر LPG را تحت فشار حمل می‌کنند. به‌طورمعمول، کامیون‌های مخزن LPG تا 13245 لیتر (معمولاً پروپان مایع) را روی یک کامیون 2 محوره حمل می‌کنند. مقادیر 13200 لیتر و بیشتر به یک کامیون 3 محوره (واگن مخزن) نیاز دارد. برخی از شرکت‌های تانکر سازی از فولاد سبک برای حمل مقادیر بیشتر در کامیون‌های تک‌محور استفاده می‌کنند. قابل‌توجه است که یکی از تولیدکنندگان آمریکایی یک کامیون مخزن 14000 لیتری ساخته است که آن را روی یک محور نصب می‌کند!

از تانکرهای ماشینی برای سوخت‌رسانی به هواپیما در فرودگاه‌ها نیز استفاده می‌شود.

قیمت تانکر ماشینی

همان‌طور که پیش‌ازاین گفته شد، تانکر ماشینی انواع مختلفی دارد. هر یک از این انواع می‌تواند بسته به نیاز مشتری تعیین شود و بنابراین، پیش از تعیین قیمت تانکر ماشینی، لازم است بدانید کدام تانکر، با چه ابعاد و اندازه‌ای، برای حمل چه ماده‌ای، با کدام ماده اولیه را نیاز دارید. در ادامه مشاوران ما به شما کمک خواهند کرد تا تانکر موردنیاز خود را شناخته و آن را برای ساخت به تانکر سازی سفارش دهید.

جمع‌بندی و سخن پایانی در باب تانکر ماشینی

تانکر ماشینی یا تریلر تانکر یکی از انواع تانکرهاست که در تانکر سازی ساخته می‌شود. این تانکرها بر روی ماشین‌های سنگینی نظیر کامیون و تریلی نصب می‌شوند. گنجایش، ابعاد، ماده اولیه برای ساخت آن و… همگی بسته به نیاز مشتری و ماده‌ای که قرار است در آن حمل شود دارد. برای سفارش و خرید تانکر ماشینی می‌توانید با تانکر سازی رستاک تهران تماس بگیرید. ما در ساخت انواع تانکر، 70 سال سابقه‌مان را به کار می‌بندیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up