تانکر چرخ دار چیست؟ انواع و کاربرد مخزن چرخ دار

تانکر چرخ دار چیست و چه کاربردی دارد؟

مخزن چرخ دار چیست؟

تانکر چرخ دار یکی از انواع مخازن است که معمولاً به‌عنوان مخزن آب قابل انتقال، مورد استفاده قرار می‌گیرد اما از آن می‌توان برای حمل نفت و بنزین نیز استفاده نمود. به‌طور کلی این مخزن دارای ابعاد کوچک است و برای حمل و انتقال آب به زمین‌های کشاورزی یا تأمین آب دام‌ها به کار می‌رود. این تانکر بر روی وسیله‌ای که معمولاً دارای 2 یا 4 چرخ است نصب می‌شود. در حقیقت شبیه این است که شما تانکر را روی یک گاری مجهز نصب کرده باشید. چرخ‌های این گاری محکم و مقاوم هستند. در این مقاله از تانکر سازی رستاک به بررسی و معرفی ویژگی‌های مخزن چرخ دار می‌پردازیم.

ویژگی‌های تانکر چرخ دار

به‌طور کلی مخزن چرخ دار ابعادی کوچک‌تر از سایر تانکرها و مخازن ذخیره سازی دارد و از جنس فلز و یا پلاستیک ساخته می‌شود. تانکر فلزی چرخ دار معمولاً دارای جنس فولاد، استیل یا ورق گالوانیزه است و قیمت پایین‌تری دارد. همچنین جنس بدنه تانکر چرخ دار پلاستیکی معمولاً پلی اتیلن یا فایبرگلاس است. این تانکرها اغلب به شکل استوانه‌ای یا بیضی هستند. حجم این مخازن به‌طور معمول چیزی بین 1000 تا 6000 لیتر است.

تانکرهای چرخ دار با ظرفیت 1000 تا 4000 لیتر روی شاسی با 2 چرخ قرار می‌گیرد اما تانکرهای دارای ظرفیت 4000 تا 6000 لیتر روی شاسی با 4 چرخ نصب می‌شوند. چرخ‌های این تانکر معمولاً از نوع چرخ‌های خاور یا نیسان است تا بتواند در مناطق کوهستانی و صعب‌العبور به‌خوبی کار کند.

کاربرد تانکر چرخ دار چیست؟

در مکان‌هایی که آب لوله‌کشی وجود نداشته باشد و نیاز به انتقال آب وجود داشته باشد می‌توان از تانکر چرخ دار استفاده کرد. برای مثال انتقال آب به زمین‌های کشاورزی، آب مورد نیاز برای ساخت‌وساز، آب مورد نیاز دام‌ها، پر کردن استخرها در باغ‌ها و مواردی از این دست. به‌طور کلی مخزن چرخ دار کاربردهای کشاورزی و صنعتی دارد؛ زیرا این نوع تانکر در برابر انواع خوردگی مقاوم است و امکان حمل و نقل ایمن را فراهم می‌کند.

از دیگر کاربردهای آن می‌توان به حمل انواع سوخت اشاره نمود.

ابعاد معمول مخزن چرخ دار

در هنگام طراحی و خرید تانکر چرخ دار، آنچه اهمیت دارد، حجم مخزن است. این فاکتور ابعاد مخزن را نیز تحت تأثیر قرار می‌دهد. به‌طور کلی حجم مخزن چرخ دار از 1000 لیتر تا 6000 لیتر متغیر است. هرچه حجم بالاتر می‌رود، نیاز به شاسی و چرخ‌های محکم‌تر و مقاوم‌تر نیز بیشتر می‌شود.

شکل تانکر نیز بر ابعاد آن تأثیر می‌گذارد. برای مثال تانکر استوانه‌ای با قطرهای مختلف می‌توانید ارتفاع مختلفی داشته باشد اما حجم آن‌ها یکسان باشد؛ بنابراین نیاز است در هنگام خرید تانکر چرخ دار به این موضوع توجه کنید و با سازندگان مخزن مشورت نمایید تا بهترین ابعاد و حجم را انتخاب کنید.

قطعات اصلی تانکر چرخ دار

مخزن چرخ دار از اجزا و قطعات خاصی تهیه می‌شود که در نهایت روی هم سوار می‌شوند. این قطعات عبارت‌اند از:

  1. مخزن: مخزن را با استفاده از متریال مختلف و مورد نیاز شما می‌سازند. این مخزن معمولاً از جنس فلزاتی نظیر فولاد، استیل، ورق گالوانیزه و یا پلی اتیلن و فایبرگلاس است که آن را به شکل استوانه‌ای یا بیضی می‌سازند.
  2. شاسی: شاسی همان بخشی است که تانکر روی آن قرار می‌گیرد. این بخش را معمولاً از جنس فلز می‌سازند.
  3. متصل کننده‌ها: مخزن را به‌وسیله قطعات فلزی به شاسی متصل می‌کنند تا در هنگام حرکت، مخزن از شاسی جدا نشود.
  4. چرخ: در زیر شاسی، بر اساس حجم مخزن تعدادی چرخ نصب می‌کنند. این چرخ‌ها لاستیکی و به تعداد زوج هستند و در دو طرف شاسی قرار می‌گیرند. اگر حجم مخزن بالاتر از 4000 لیتر باشد، لازم است چرخ خاور برای تانکر چرخ دار استفاده شود. در غیر این صورت چرخ نیسان کفایت می‌کند.
  5. یراق برای نصب به ماشین: تانکر چرخ دار را به ماشین یا تراکتور وصل می‌کنند. به همین دلیل نیاز به ابزاری برای اتصال بین شاسی و ماشین دارد.

این قطعات در مجموع مخزن چرخ دار را می‌سازند.

انواع تانکر چرخ دار

تانکر چرخ دار به شکل‌ها و اندازه‌های مختلف و با متریال متنوع ساخته می‌شوند. به همین دلیل انواع مختلفی از آن‌ها وجود دارد که تنوع این وسیله را افزایش می‌دهد. به‌طور کلی مخزن چرخ دار در دو نوع فلزی و پلاستیکی وجود دارد اما هر یک از این دو می‌تواند دارای مواد اولیه ویژه‌ای باشند. در ادامه انواع مخزن چرخ دار را بررسی می‌کنیم.

الف: تانکر چرخ دار فلزی:

مخزن چرخ دار فلزی با استفاده از انواع فلزات ساخته می‌شود. مقاومت در برابر خوردگی و همچنین مقاومت در برابر واکنش شیمیایی از ویژگی‌های این مخازن است. انواع مخزن چرخ دار فلزی عبارت است از:

مخزن گالوانیزه: برای ساخت این مخزن از ورق گالوانیزه استفاده می‌شود و این مخزن کاربرد بسیار زیادی دارد. قیمت آن هم بسیار مناسب است و همین موضوع دلیل محبوبت آن است.

مخزن فولادی: جنس بدنه این تانکر از فولاد است و می‌تواند مایعات و گازهای فشرده را نگهداری کند.

مخزن استیل: جنس بدنه این تانکرها استیل است و برای نگهداری مواد غذایی فاسدشدنی، سیالات بهداشتی و آب آشامیدنی کاربرد دارد.

ب: تانکر چرخ دار پلاستیکی

پلاستیک به‌خصوص پلی اتیلن، پلی پروپیلن و فایبرگلاس، مواد اولیه ساخت تانکرهای پلاستیکی است. از ویژگی‌های مهم این مواد، عدم واکنش‌پذیری با مواد شیمیایی معمولی است.

تانکر چرخ دار پلی اتیلن: مخزن پلی اتیلن یکی از محبوب‌ترین و پرکاربردترین مخازن است که استفاده بسیار زیادی در انواع صنایع دارد. از موارد استفاده این مخزن می‌توان ذخیره و حمل آب، اسید، گازوئیل، سم‌پاشی، کلرزنی و… را نام برد.

مخزن چرخ دار فایبرگلاس: مخزن فایبرگلاس یا کامپوزیتی یک مخزن پرکاربرد در زمینه انتقال آب کشاورزی، بیمارستان‌ها، آتش‌نشانی، ذخیره کودهای مایع و مواد شیمیایی و اسیدی است.

قیمت تانکر چرخ دار

ظرفیت مخازن چرخ دار

همان‌طور که پیش از این ذکر کردیم، ظرفیت تانکر چرخ دار از 1000 لیتر تا 6000 لیتر است. شاسی و چرخ تانکر با توجه به حجم مخزن ساخته می‌شود تا توانایی حمل مخزن را داشته باشد. به‌طور دقیق‌تر، برای مخازن با حجم بین 1000 تا 4000 لیتر، از چرخ نیسان و برای مخازنی با حجم بین 4000 تا 6000 از چرخ خاور بهره می‌گیرند.

نحوه ساخت تانکر چرخ دار

برای ساخت تانکر چرخ دار ابتدا لازم است جنس بدنه مخزن را انتخاب کنید. این مؤلفه روی وزن تانکر تأثیر مستقیم دارد و چرخ تانکر را تعیین می‌کند. پس از ساخت تانکر، نوبت به شاسی آن می‌رسد. شاسی می‌تواند دو یا چهار چرخ داشته باشد که از جنس چرخ‌های نیسان و یا خاور است.

در مرحله دیگری از ساخت تانکر چرخ دار لازم است مخزن را به شاسی نصب کنید. برای این کار از متصل کننده‌ها استفاده می‌کنید. از آنجایی که مخزن برای حرکت باید به یک وسیله دیگر متصل شود، نیاز به یراق دارد که باید آن را به شاسی متصل کنید.

ساخت شاسی مخزن چرخ دار

شاسی همان بخشی است که تانکر روی آن قرار می‌گیرد و چرخ‌ها در زیر آن متصل است. این بخش باید به‌اندازه کافی محکم باشد تا بتواند تانکر را حمل کند. از طرفی باید بر اساس شرایط اقلیمی، آب و هوایی و شرایط پروژه ساخته شود. از آنجایی که تانکر چرخ دار ممکن است حین حرکت با تکان‌های شدید مواجه شود باید سیستم تعلیق نیز برای آن ساخته شد تا از بروز آسیب جلوگیری نماید.

نیروی محرکه تانکرهای چرخ دار

شاید سؤال شما این باشد که تانکر چرخ دار نیروی محرکه خود برای حرکت را از کجا به دست می‌آورد؟ در پاسخ به ین سؤال باید گفت برخی از این مخازن نیروی محرکه خود را به‌وسیله موتورهای دیزلی یا موتورهای درون‌سوز دریافت می‌کنند. این موتورها در زیر شاسی نصب می‌شوند؛ اما به‌طور کلی مخازن دارای چرخ را به کامیون یا وسیله دیگری متصل می‌کنند و برای انتقال سیال به کار می‌برند.

عوامل مؤثر بر قیمت تانکر چرخ دار

قیمت تانکر چرخ دار به مؤلفه‌های زیادی بستگی دارد که در هنگام خرید یا سفارش تانکر باید به آن توجه کرد. از جمله پارامترهای مؤثر در قیمت تانکر چرخ دار می‌توان موارد زیر را نام برد:

  • حجم و ظرفیت مخزن
  • متریال و جنس بدنه
  • تعداد و نوع چرخ‌ها
  • شاسی
  • و…

بنابراین پیش از سفارش مخزن بهتر است با کارشناسان متخصص در این حوزه مشورت نمایید. برای این کار با ما تماس بگیرید.

جمع‌بندی و سخن پایانی

تانکر چرخ دار یکی از انواع مخازن برای ذخیره و انتقال سیالات است. این مخازن دارای دو یا چهار چرخ هستند که به عمل انتقال سهولت می‌بخشد. مخزن چرخ دار دارای انواع مختلفی است که در حجم‌های مختلف ارائه می‌شود. هر یک از این تانکرها کاربرد خاص خودشان را دارند و برای دسته‌ای از کارها مناسب‌اند. برای خرید مخزن چرخ دار و یا دریافت مشاوره رایگان می‌توانید با تانکر سازی رستاک تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up