مخزن زمینی چیست؟ راهنمای کامل مخازن ذخیره سازی زمینی

مخزن زمینیمخازن ذخیره سازی زمینی چیست و چه کاربردهایی دارد؟

واحدهای صنعتی و بخش‌های تولیدی برای نگهداری مقادیر زیادی سوخت و فرآورده‌های نفتی و دیگر مایعات مورد استفاده خود نظیر آب، نیازمند مخازن ذخیره سازی زمینی هستند. مخزن زمینی نوعی تانکر است که برای ذخیره سازی مواد مورد نیاز صنایع کاربرد دارد. در این مقاله از تانکر سازی رستاک به معرفی کامل تانکر زمینی و بررسی ویژگی‌های آن می‌پردازیم.

بسیاری از صنایع به‌ویژه صنعت پتروشیمی برای عملیات ذخیره سازی و انتقال مواد مورد نیاز خود، به انواع مخازن نیاز دارند. مخازن ذخیره سازی زمینی (ASTs) در خدمت اهدافی هستند که به‌خوبی نیازهای ذخیره سازی صنعت را برآورده می‌کنند.

فن‌آوری پیشرفته باعث شده است تا این مخازن با مهندسی کامل آن‌ها برای رفع نیازهای سفارشی، بهینه‌سازی شوند. مطابق با نیاز مشتری و مصرف کننده، سازندگان در هنگام طراحی این مخازن، اولویت را به ویژگی‌ها، پذیرش فشار و سازگاری با دما می‌دهند.

مخزن زمینی چیست؟

انواع مخزن زمینی که به آن‌ها تانکر زمینی نیز میگویند، در واقع ظروف بزرگی هستند که برای ذخیره آب، مواد شیمیایی، نفت خام، گازها، بنزین و فرآورده‌های نفتی در مقادیر بسیار زیاد استفاده می‌شوند.

مخازن ذخیره سازی زمینی بر روی سطح زمین و سکوهای پایدار قرار می‌گیرند که این نام را به آن‌ها می‌دهد و معمولاً از فولاد ضدزنگ، فایبرگلاس یا پلی اتیلن ساخته می‌شوند.

واحدهای مدرن تانکر زمینی ظرفیت ذخیره سازی عظیمی دارند و می‌توانند تا 30000000 گالن (معادل 113.562.353 لیتر) فرآورده‌های نفتی صنعتی را به‌صورت ایمن نگهداری کنند. آن‌ها همچنین مجهز به مخزن نگه‌دارنده ثانویه برای جلوگیری از ریختن و نشت مایعات هستند.

مخزن زمینی در مقابل خوردگی مقاوم است. همچنین مجهز به مکانیزم جلوگیری از پر شدن بیش و جلوگیری از سرریز است و می‌تواند نشت‌ها را شناسایی کند.

مخازن ذخیره سازی زمینی پیشرفته و صنعتی برای جلوگیری از نشت و تخلیه مایعات با ویژگی‌های زیر ساخته می‌شوند:

  • ایستگاه نظارت سطح بالای سمعی یا بصری برای نظارت مستمر جریان مایع در ظرف
  • سیگنال‌های صوتی یا رمزی برای ارتباط مستقیم بین مخزن و ایستگاه پمپاژ
  • کامپیوترهای دیجیتال، تله پالس، پیمانه سنج‌های مجزا که پاسخ سریعی برای تنظیم سطح مایع در مخازن ارائه می‌دهند.
  • دستگاه‌های قطع کننده پمپ که از سرریز مایع تا 95% جلوگیری می‌کند.

انواع مخازن ذخیره سازی زمینی صنعتی

بیایید نگاهی به انواع مخزن زمینی صنعتی بیندازیم:

1. مخازن با سقف ثابت

این مخازن به گونه‌ای طراحی شده‌اند که سقفی مخروطی یا گنبدی شکل به‌طور دائم به پوسته استوانه‌ای آن متصل است. آن‌ها عمدتاً برای ذخیره آب استفاده می‌شوند.

2. مخازن سقف شناور داخلی

مخازن ذخیره سازی زمینی سقف شناور داخلی مجهز به سقف‌های شناور هستند که به نوبه خود با سقف‌های ثابت پوشیده می‌شوند. چنین مخازنی به‌طور ویژه برای شرایط آب‌وهوایی سخت مانند باران یا خطرات بادهای شدید طراحی شده‌اند.

3. مخازن سقف شناور خارجی

مخزن زمینی سقف شناور خارجی برای ذخیره ایمن نفت خام و فرآورده‌های نفتی در مقادیر عمده طراحی شده‌اند. آن‌ها یک پوسته استوانه‌ای از فولاد در بالای خود دارند که باز می‌ماند و روی سطح مایع ذخیره شده در داخل تانکرها شناور می‌شود.

4. مخازن سقف شناور خارجی گنبدی

شبیه مخازن سقف شناور خارجی هستند با این تفاوت که سقف آن‌ها از نظر ساختار سبک‌تر است.

5. مخازن تحت فشار

ظروف و مخازن تحت فشار برای ذخیره گازها و مایعات در فشارهایی که به‌طور قابل ملاحظه‌ای متفاوت از فشار هوای معمولی است ساخته می‌شوند. جنس آن‌ها معمولاً از فایبرگلاس و اندازه آن‌ها بین 2 تا 500 لیتر است. این واحدها دارای مخازن بخار قابل انبساط برای تنظیم با نوسانات حجم بخار ناشی از تغییرات دما و فشار اتمسفر هستند.

6. مخازن افقی

مخزن زمینی افقی برای نگهداری آب و مواد شیمیایی در مقادیر زیاد و بدون تراوش مناسب هستند. این واحدها از نظر اندازه کوچک‌تر هستند و می‌توانند بدون زحمت جابجا و نصب شوند.

7. مخازن LNG

تانکرهای تخصصی هستند که برای نگهداری گاز طبیعی مایع استفاده می‌شوند. شما می‌توانید آن‌ها را هم در زیر زمین و هم بر اساس نیاز خود نصب کنید.

8. مخازن فضای بخار متغیر

مخازن کروی شکلی‌اند که قادر به حفظ یکپارچگی ساختاری حتی در فشارهای بالا هستند. تمامی این مخازن زمینی هستند و باید آن‌ها را روی زمین نصب کرد. در صورتی که نیاز به مخزن هوایی و یا مخزن زیرزمینی دارید می‌توانید روی عناوین آن‌ها کلیک کنید تا به صفحه مورد نظر منتقل شوید.

پیشنهاد مطالعه: 6 تفاوت مخزن زمینی و زیرزمینی که در هنگام خرید باید بدانید!

آیا مخازن ذخیره سازی زمینی تحت نظارت هستند؟

صرف نظر از ماده‌ای که در داخل تانکر زمینی ذخیره می‌شود، مخازن ذخیره سازی زمینی توسط 40 CFR 112 تنظیم می‌شوند و بنابراین برچسب «ظرف ذخیره سازی فله» را به‌جای عبارت «مخزن ذخیره سازی زمینی» دارند.

مخازن ذخیره‌سازی فله، همان‌طور که توسط 40 CFR 112 تعریف شده است، به هر تانکری گفته می‌شود که برای ذخیره‌سازی مقادیر زیادی نفت قبل از استفاده، در حین استفاده و قبل از توزیع تجاری بیشتر استفاده می‌شود.

چه کسی تانکر زمینی را تنظیم می‌کند؟

مخزن زمینی صنعتی توسط شبکه پیچیده‌ای از قوانین متنوع و الزامات محلی که توسط مقامات استانی و محلی اجرا می‌شود، تنظیم می‌شوند. با این حال، هیچ برنامه یکسانی برای تنظیم آن‌ها وجود ندارد.

برخی از انواع تانکر زمینی برای محافظت از سلامت انسان و جلوگیری از خطرات زیست محیطی ملزم به رعایت الزامات نظارتی دولتی و محلی اضافی هستند.

به‌عنوان مثال، اگر از مخزن برای ذخیره مایعات آلی قابل انفجار، مواد خطرناک و فرآورده‌های نفتی استفاده می‌شود، دریافت CAA (قانون هوای پاک) اجباری است در حالی که باید قوانین دیگر مربوط به آن را نیز رعایت کند.

طراحی پایه و فونداسیون مخزن زمینی

هنگام ساخت مخازن فایبرگلاس روی زمین، در طراحی و ساخت فونداسیون آن تأکید ویژه‌ای می‌شود.

فونداسیون بد و یا نامناسب می‌تواند منجر به خرابی تانکر شود و باعث نشست دیفرانسیل ناشی از دیواره‌های نازک و فضاهای باقی‌مانده در هنگام جوشکاری شود. علاوه بر این، طراحی و ساخت یک مخزن با هم مرتبط هستند. بدون در نظر گرفتن رابطه مستقیم بین قسمت بالایی بدنه و قسمت زیرین آن نمی‌توان طراحی آن را انجام داد.

کف تمام مخازن زمینی با دقت طراحی و ساخته شده‌اند تا اهداف خاص خود را برآورده کنند. چهار گزینه برای طراحی پایه یا فونداسیون مخزن زمینی وجود دارد.

  • بالا و پایین مخزن، مخروطی شکل باشد.
  • پایین مخزن مخروطی شکل باشد.
  • کف مخزن صاف بدون شیب باشد.
  • کف مخزن صاف با یک شیب باشد.

از آنجایی که پایه‌ای که این مخازن روی آن قرار می‌گیرند، عامل مهمی در تعیین کارایی آن است، انتخاب مواد اولیه ساخت آن نیز اهمیت دارد. 4 گزینه برای انتخاب مواد در هنگام ساخت آن وجود دارد. این گزینه‌ها به شرح زیر است:

  • پایه تشکیل شده از خاک فشرده
  • حلقه بتن‌آرمه که زیر پوسته قرار نگرفته است
  • فونداسیون دیوار حلقه‌ای بتن‌آرمه
  • دال بتن‌آرمه

به‌طور کلی باید بررسی کنید که کدام زیربنا و پایه برای مخزن زمینی شما مناسب‌تر است.

مخزن زمینی هر چند وقت یک‌بار نیاز به بازرسی دارد؟

طرح چیدمان مخزن (TAP) باید هر 5 سال یک‌بار مجدداً ارزیابی شود. همچنین هر بار که اصلاح یا تغییری در تأسیسات به وجود می‌آید که بر این طرح تأثیر می‌گذارد، نیاز است که تانکر زمینی نیز دوباره بازرسی و ارزیابی شود.

چک لیست بازرسی تانکر زمینی

بررسی مخزن زمینی به‌طور منظم و کامل اهمیت بسیار زیادی دارد؛ زیرا به شما کمک می‌کند وضعیت دقیق آن‌ها را ارزیابی و از نشت مایعات ذخیره شده جلوگیری کنید. در اینجا چک لیست کامل پارامترهای مورد ارزیابی را ارائه می‌کنیم.

1. مهار

بازرسی لوله‌ها و شیرهای زهکشی برای یافتن اینکه آیا آن‌ها به مقررات وضع شده توسط آژانس ملی حفاظت از محیط زیست پایبند هستند یا خیر، اهمیت زیادی دارد. آن‌ها باید به‌صورت ماهانه برای ایمنی بهتر و بیشتر، معاینه یا بررسی شوند.

2. پایه

ارزیابی استحکام و قابلیت اطمینان فونداسیون مخزن زمینی ضروری است. بررسی کنید که آیا شکاف‌هایی روی پد بتنی یا دیوارها وجود دارد یا خیر.

3. پوسته

پوسته باید عاری از ترک، فرورفتگی، برآمدگی، خوردگی و سایر عیوب باشد.

4. تجهیزات الکتریکی

در حین بررسی، از سالم بودن جعبه‌های کنترل و خطوط زمینی مخزن اطمینان حاصل کنید.

5. پوشش خارجی

پوشش خارجی مخزن زمینی باید از نظر استهلاک بررسی شود. اگر مشخص شود که کارایی خود را از دست داده است، به این معنی است که مخزن مستعد نشتی است. اطمینان حاصل کنید که پوشش خارجی قوی و مقاوم است و می‌تواند اثرات نامطلوب آب‌وهوا و نور خورشید را تحمل کند.

6. سقف

سقف مخزن باید به‌طور کامل بررسی شود. اطمینان حاصل کنید که آب راکد در بالای مخزن جمع نمی‌شود و تشخیص دهید که آیا فرورفتگی، ترک و سایر معایب وجود دارد یا خیر.

7. عایق کاری

اگر بازرس هستید، نباید فراموش کنید که آیا رطوبت، قارچ و کپک، خرابی و سایر علائم مخرب در عایق مخزن زمینی وجود دارد یا خیر.

8. نشانگر سوخت

نشانگر سوخت را بررسی کنید و مطمئن شوید که به‌خوبی کار می‌کند. در مورد مخازن دوجداره، باید مانیتور بینابینی را به‌دقت بررسی کنید و مطمئن شوید که خوب کار می‌کند.

9. دیوارهای داخلی مخزن

بررسی بیرونی به‌تنهایی کافی نیست. بلکه باید داخل مخزن را نیز بررسی کنید. این کار باید برای اطمینان از عدم وجود آلودگی باکتریایی یا فرسایش انجام شود. اگر هر یک از این موارد را مشاهده کردید، راه‌حل‌ها و روش‌های مناسب برای مقابله فوری با آن‌ها پیدا کنید.

حجم، ظرفیت و اندازه مخازن ذخیره سازی زمینی

مخزن زمینی در اندازه‌ها و ابعاد مختلف وجود دارد. بیایید نگاهی به برخی از آن‌ها بیندازیم.

  • مخازنی که می‌توانند 2000 لیتر را در خود جای دهند و ابعاد آن 48 اینچ در x 6′-0 اینچ است.
  • مخازن با ظرفیت نگهداری 4000 لیتر و ابعاد 48 اینچ در 12′-0 اینچ.
  • تانکرهایی که می‌توانند 5500 لیتر را در خود جای دهند و اندازه آن‌ها 64 اینچ در 9′-0 اینچ است.

این مخازن را می‌توان در سایر اندازه‌های استاندارد نیز ساخت که بستگی به نیاز مصرف کننده دارد.

الزامات مهار ثانویه برای مخازن ذخیره سازی زمینی چیست؟

محفظه ثانویه در مخزن زمینی، ناحیه‌ای است که در صورت نشت ناگهانی به دلیل ریختن مایعات ذخیره شده در داخل، محتویات بزرگ‌ترین مخزن در منطقه مهار را جمع‌آوری می‌کند.

در اینجا خلاصه‌ای از الزامات مهار ثانویه برای مخزن زمینی آمده است:

مصالح ساختمانی: فقط از مواد غیر قابل نفوذ برای ساخت محوطه ثانویه مهار استفاده می‌شود. این مواد شامل خاک رس فشرده، بتن، لاینر خاک رس ژئوسنتتیک، غشای مصنوعی، فایبرگلاس و فولاد است.

حجم: محل مهار ثانویه در مخزن زمینی در صورت قرار گرفتن در معرض بارش باید حداقل 110 درصد حجم بزرگ‌ترین مخزن را داشته باشند. اگر مناطق در معرض بارش نباشند، ظرفیت باید حداقل 100 درصد اندازه بزرگ‌ترین مخزن باشد.

سازگاری: مواد ذخیره شده باید با محل نگهداری ثانویه سازگار باشند. یکی از پارامترهای سازگاری، واکنش ناپذیری مواد با مخزن مهار است.

مخزن زمینی سوخت

مخزن سوخت زمینی یک تانکر یا کانتینر بزرگ است که عمدتاً برای ذخیره سازی نفت خام، بنزین و سایر فرآورده‌های نفتی استفاده می‌شود. این مخازن به‌طور ویژه برای ذخیره ایمن مواد خطرناک و قابل احتراق در مقادیر فله طراحی شده‌اند.

به‌طور کلی مخزن زمینی سوخت به‌خوبی تولید و نصب می‌شوند و همیشه گزینه‌های بهتری نسبت به مخازن زیرزمینی هستند. دلیل آن این است که آن‌ها نشت را به‌سرعت نشان می‌دهند و تجزیه و تحلیل بصری را تسهیل می‌کنند.

علاوه بر این، آن‌ها را می‌توان برای جلوگیری از خوردگی رنگ کرد که باعث می‌شود کمتر در معرض نشتی قرار بگیرند. مخازن ذخیره سازی زمینی دوجداره برای همه منظورها ایده‌آل هستند؛ زیرا مخزن داخلی را از خطرات گرمای شدید، بارندگی و ترک محافظت می‌کنند.

الزامات الکتریکی مخزن سوخت زمینی

الزامات الکتریکی خاصی وجود دارد که برای ایمنی بیشتر باید در هنگام نصب مخازن سوخت زمینی در محل ساخت رعایت شود. این الزامات به شرح زیر است:

  1. تانکر‌های سوخت زمینی باید در فاصله حداقل 25 فوتی (معادل 7.62 متر) از هر ساختمان یا تجهیزات الکتریکی مستقر شوند.
  2. از آنجایی که آن‌ها بنزین و فرآورده‌های نفتی را که طبیعت انفجاری دارند ذخیره می‌کنند، تانکرها باید به‌وضوح دارای طبقه، گروه و محدوده دما باشند. دما نباید به بیشتر از 40 درجه سانتی‌گراد برسد.
  3. برای ایمنی کامل، لازم است که به دستورالعمل‌های تعیین شده توسط قانون سیاست ملی محیط زیست پایبند باشید.
  4. توصیه‌هایی در مورد روش‌های سیم‌کشی، اتصالات سیم‌کشی، خازن‌ها، ترانسفورماتورها، فیوزها، قطع کننده‌های مدار، سیم‌های انعطاف‌پذیر، عایق هادی، شاخه‌های اتصال، لوله‌های تهویه، کنتورها، رله‌ها، ژنراتورها، مقاومت‌ها و… برای مخزن زمینی ارائه شده است که حتماً باید به آن‌ها توجه شود.
  5. NEPA (آژانس ملی حفاظت از محیط زیست) همچنین به دلایل ایمنی، رزوه کشی کانال‌های الکتریکی را اجباری کرده است. آن‌ها مشخص کرده‌اند که مخازن باید با استفاده از یک هادی قابل اعتماد به نام باندینگ جامپر محکم کشیده شوند.

جمع‌بندی و سخن پایانی

مخازن ذخیره سازی زمینی به دلیل ویژگی‌های ایمنی بسیار پیشرفته، عملکرد باورنکردنی، سهولت استفاده و دوام بالا، بسیار مفید و کارآمد هستند. با پیشرفته‌تر شدن فناوری، هر روز ویژگی‌های جدیدی در ساخت این تانکرها اضافه می‌شود که آن‌ها را کارآمدتر و ایمن‌تر می‌کند.

امیدواریم این مقاله به شما کمک کند تا جنبه‌های مختلف مرتبط با مخزن زمینی را بررسی و بهترین محصول را انتخاب کنید.

برای خرید و نصب انواع مخزن زمینی و دیگر مخازن با تانکر سازی رستاک در تماس باشید. این شرکت مخازن ذخیره سازی زمینی، زیرزمینی، هوایی و… با کیفیت بالا را ارائه می‌دهد که می‌توانند متناسب با نیازهای خاص شما ساخته شوند. تانکر زمینی، مخازن استنلس استیل، مخازن فایبرگلاس، مخازن نصب شده در میدان، مخازن پلی اتیلن و موارد دیگر را با قیمت‌های رقابتی سفارش دهید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up