جوش گالوانیزه چیست؟ بهترین راه برای جوشکاری ورق گالوانیزه

جوش گالوانیزهجوشکاری ورق گالوانیزه چیست؟

فولاد گالوانیزه برای ساخت تانکر گالوانیزه به کار می‌رود تا از خوردگی و زنگ‌زدگی تانکر جلوگیری شود؛ اما جوشکاری ورق گالوانیزه یک کار خطرناک است؛ زیرا پوشش گالوانیزه روی ورق، هنگام گرم شدن بسیار سمی می‌شود. با این حال چطور می‌توان جوش گالوانیزه را انجام داد؟ در این مقاله از تانکر سازی رستاک به آموزش جوشکاری ورق گالوانیزه خواهیم پرداخت و روش‌های آن را بررسی خواهیم کرد.

اقداماتی نظیر استفاده از ماسک جوشکاری، دستکش و پیش‌بند، اقدامات احتیاطی مناسبی هستند که باید آن‌ها را انجام دهید. همچنین نیاز است که یک سیستم تهویه با استفاده از یک دستگاه دود گیر یا مجموعه‌ای از فن‌های متعدد ایجاد کنید و تمام تلاش خود را به کار ببندید تا قبل از کار تا جایی که می‌توانید پوشش روی را از محل جوش بردارید. شما همچنین باید از یک دستگاه جوش قوس الکتریکی (MMA) استفاده کنید؛ زیرا دستگاه جوش MIG به‌درستی فولاد گالوانیزه را جوش نمی‌زند. در حین جوشکاری، روی درز یا محل جوش به جلو و عقب کار کنید و هر قسمت را دو بار بپوشانید تا دو سطح را به‌درستی به هم وصل کنید.

ایمن‌ترین راه برای جوش گالوانیزه

برای یک جوشکاری ایمن، شما باید ابتدا تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و در حقیقت، یک محیط کار ایمن برای خود به وجود آورید. پس از این، انجام جوش گالوانیزه آسان و بی‌خطر خواهد بود. علاوه بر این از آنجایی که فلز روی در معرض حرارت، سمی می‌شود، لازم است لایه زینک را جدا کنید. برای جدا کردن پوشش روی از ناحیه‌ای که می‌خواهید با هم جوش دهید، از یک دستگاه جوش قوس الکتریکی استاندارد استفاده کنید. دستگاه را روشن کنید و میله جوش را در فاصله 1-2 اینچ (2.5-5.1 سانتی‌متر) از یک انتهای درز قرار دهید. دکمه را فشار دهید تا شار آزاد شود. سپس میله جوش را در تمام طول شکاف به جلو و عقب حرکت دهید.

قسمت اول: راه‌اندازی یک فضای ایمن برای جوشکاری گالوانیزه

همان‌طور که پیش از این بیان نمودیم، محیط کار ایمن برای جوش گالوانیزه ضروری است. این کار مستلزم توجه به چندین نکته و عمل است که در این بخش به آن می‌پردازیم.

مرحله یک: یک ماسک جوش، ماسک تنفسی، دستکش جوشکاری و پیش‌بند تهیه کنید.

ماسک جوشکاری، ماسک تنفسی، دستکش جوشکاری، عینک مخصوص جوشکاری، لباس ضد اشتعال، کفش مخصوص جوشکاری و پیش‌بند تهیه کنید. ورق گالوانیزه هنگامی که آن را جوش می‌دهید بسیار سمی است. این ماده با پوشش روی پوشانده شده است که در صورت ورود به سیستم تنفسی انسان، بسیار خطرناک است. برای جلوگیری از دود باید چندین قدم بردارید. با تهیه یک ماسک جوشکاری با کیفیت بالا، یک ماسک تنفسی سنگین و یک جفت دستکش جوشکاری شروع کنید. پیش‌بند جوشکاری بپوشید تا جرقه‌ها باعث خراب شدن یا آسیب دیدن لباس شما نشود.

یک ماسک تنفسی تهیه کنید که به‌طور خاص برای جوشکاری فلز طراحی شده است. ماسک استاندارد گردوغبار یا ماسک تنفسی گردوغبار کار نخواهد کرد و مناسب این کار نخواهد بود.

برخی از جوشکاران نوشیدن یک لیوان شیر یا مصرف مکمل کلسیم را قبل از جوشکاری ورق گالوانیزه توصیه می‌کنند. کلسیم می‌تواند به مقابله با بخار روی که ممکن است به‌طور تصادفی وارد ریه شما شود کمک کند.

مرحله دو: از یک دستگاه استخراج کننده دود استفاده کنید یا یک فن را مستقیماً در کنار محل جوشکاری قرار دهید.

از یک دستگاه دود گیر استفاده کنید یا یک پنکه را مستقیماً در کنار محل جوش گالوانیزه روشن کنید. اگر در داخل یک کارگاه یا فضای بسته کار می‌کنید، یک دستگاه دود گیر را در فاصله نیم تا یک متری از محل دقیقی که در آن جوشکاری می‌کنید راه‌اندازی کنید تا دودها بلافاصله پس از انتشار آن‌ها جذب شود. در صورتی که از علاقه‌مندان به DIY هستید و به دستگاه دود گیر دسترسی ندارید، تا جایی که می‌توانید فن‌ها و پنکه‌های زیادی را پشت سر خود در کنار خود قرار دهید تا بخار روی از شما دور شود.

اگر می‌توانید جوش گالوانیزه را بیرون انجام دهید و اگر این کار امکان‌پذیر نیست تا جایی که می‌توانید پنجره‌ها را باز کنید. اگر نمی‌توانید پنجره‌ها را باز کنید، راه دیگری برای تهویه اتاق پیدا کنید. توجه کنید که شما نمی‌توانید ورق گالوانیزه را در یک اتاق بسته جوش دهید.

دود گیر نوعی جاروبرقی سنگین است که دودها را در حین انتشار می‌مکد. اگر این وسیله را ندارید، بهتر است آن را از یک فروشگاه لوازم ساختمانی یا پیمانکار اجاره کنید.

مرحله سه: دستگاه جوش خود را با استفاده از گیره کار محکم کنید.

دستگاه جوش گالوانیزه خود را با استفاده از گیره، روی زمین محکم کنید. برخی از دستگاه‌ها برای جلوگیری از ایجاد شوک توسط جریان‌های الکتریکی نیاز به اتصال به زمین دارند. اگر دستگاه جوش گالوانیزه شما یک گیره شبیه به کابل‌های جامپر ماشین دارد، باید به زمین متصل شود. دستگیره‌ها را باز کنید و سپس آن‌ها را در اطراف گیره‌های فلزی خود رها کنید تا خود شیء محکم شود. همچنین می‌توانید یک قطعه فلز یا سطح کاری را که استفاده می‌کنید، به‌طور مستقیم گیره دهید و محکم کنید. اگر بیرون از کارگاه کار می‌کنید، خود شی را محکم و متصل کنید.

برای شروع نباید به جسمی که در حال جوشکاری هستید دست بزنید؛ اما حتی اگر این کار را انجام دهید، احتمال برق‌گرفتگی بسیار کم است. این فقط یکی دیگر از اقدامات احتیاطی ایمنی است که باید برای ایمن ماندن در حین کار انجام دهید.

قسمت دوم: سنباده کاری و ایمن‌سازی پروژه شما

یکی از راهکارهای کاهش خطر، کم کردن لایه زینک برای پیشگیری از ایجاد بخار سمی است. در این مرحله به این موضوع می‌پردازیم.

مرحله یک: روکش روی را در محل جوش سمباده بکشید.

روکش روی را در محل جوش سمباده کنید. ماسک و دستکش تنفسی و محافظ خود را بپوشید. از یک کاغذ سنباده 220 گریت یا یک آسیاب با درجه کم استفاده کنید تا پوشش روی از بین برود. این برای ضربه زدن و حفظ قوس ثابت مفید است؛ اما اگر با یک پوشش گالوانیزه نازک و استفاده از میله‌های مناسب سر و کار دارید، مهم نیست. همچنین این احتمال را افزایش می‌دهد که شما در معرض بخارات مضر قرار نگیرید.

اگر می‌خواهید مواد کوچک‌تری مانند پیچ‌ها یا نوارهای گالوانیزه را جدا کنید، می‌توانید آن‌ها را یک شب در یک فنجان سرکه خیس کنید.

هرچند جوشکاری ورق گالوانیزه دود سمی را در فلز آزاد می‌کند اما سنباده کاری این خطر را ندارد.

مرحله دو: 2 قطعه خود را در کنار هم قرار دهید یا تعمیر خود را ایزوله کنید.

دو قطعه فلز گالوانیزه خود را روی سطح کار خود قرار دهید و آن‌ها را به‌گونه‌ای بچینید که می‌خواهید سفت شوند. در حین جوشکاری ورق گالوانیزه، نیازی به نگه‌داشتن قطعات در کنار هم ندارید. اگر سوراخ یا پارگی را جوش می‌دهید تا آن را ببندید، قطعه خود را روی سطح کار خود قرار دهید تا دهانه آن رو به بالا باشد.

اگر مجبورید قطعات خود را روی زمین بگذارید، مطمئن شوید که روی سطح غیر قابل احتراق مانند بتن جوش می‌زنید.

مرحله سه: اگر می‌توانید قطعات کوچک‌تر را با گیره جوش ببندید.

در صورت امکان با یک گیره جوشکاری قطعات کوچک‌تر را سفت کنید. اگر 2 ورقه یا اتصال را به هم می‌چسبانید و در یک گیره قرار می‌گیرند، از یک گیره جوش برای فشار دادن آن‌ها به هم و ایجاد یک درز کامل استفاده کنید. گیره‌های جوشکاری گیره‌های آهنی یا فلزی هستند. برای استفاده از گیره جوش گالوانیزه، 2 قطعه را بین دو سر گیره خود قرار دهید. قاب را ثابت نگه‌دارید. صفحه را در انتهای آن در جهت عقربه‌های ساعت بچرخانید تا گیره‌ها روی 2 مورد شما بسته شوند و کاملاً ثابت نگه‌دارند.

گیره‌های جوشکاری اغلب به‌عنوان گیره C شناخته می‌شوند.

اگر از گیره‌هایی استفاده می‌کنید که به‌عنوان گیره جوشی به بازار عرضه نمی‌شوند، احتمالاً می‌توانید از هر گیره فلزی استفاده کنید؛ اما شما نمی‌توانید از گیره‌های پلاستیکی برای نگه‌داشتن دو جسم در کنار هم برای جوشکاری ورق گالوانیزه استفاده کنید.

جوشکاری ورق گالوانیزه

پیشنهاد مطالعه: مقاله تانکر چیست؟ معرفی جامع انواع تانکر و ۷ نوع کلیدی مخازن ذخیره سازی صنعتی

قسمت سه: استفاده از دستگاه جوش

برای جوش گالوانیزه باید بتوانید از دستگاه جوش استفاده کنید. این بخش مربوط به آموزش استفاده از دستگاه جوش گالوانیزه است.

مرحله 1: برای جوشکاری ورق گالوانیزه از دستگاه جوش قوس الکتریکی استفاده کنید.

برای جوشکاری ورق گالوانیزه از دستگاه جوش قوس الکتریکی استفاده کنید. دستگاه جوش قوس استاندارد بدون شک بهترین راه برای جوشکاری فولاد گالوانیزه است. جوشکاری قوس الکتریکی روشی همه‌کاره است که از جریان‌های متناوب برای ایجاد یک قوس با حرارت بالا استفاده می‌کند که فلز جوشکاری شما را ذوب می‌کند.

اگر می‌توانید، هنگام استفاده از دستگاه جوش قوس الکتریکی در هوای آزاد و مکان باز کار کنید. گاهی اوقات امکان پرش جرقه وجود دارد.

اگر در کار جوشکاری تازه‌کار هستید و تنها برای یک دستگاه جوش در کارگاه خود جا دارید، دستگاه جوش قوس الکتریکی را انتخاب کنید. این ساده‌ترین دستگاه جوش برای استفاده است و این همان چیزی است که اکثر مردم برای جوشکاری به آن فکر می‌کنند.

مرحله دو: میله جوش خود را بر اساس اندازه فلز انتخاب کنید.

میله جوش خود را بر اساس اندازه فلز انتخاب کنید. شما می‌توانید از میله جوشکاری با هراندازه‌ای استفاده کنید تا زمانی که با دستگاه جوش شما مطابقت کند. به خاطر داشته باشید که یک میله بزرگ‌تر نسبت به یک میله کوچک‌تر ناحیه بزرگ‌تری را جوش می‌دهد. هیچ ابزار یا مواد منحصربه‌فرد یا گالوانیزه مخصوص فولاد گالوانیزه که به آن نیاز دارید وجود ندارد. از یک میله جوش 6013، 7018، 6011 یا 6010 استفاده کنید. این‌ها رایج‌ترین میله‌ها برای شروع هستند؛ بنابراین پیدا کردن آن‌ها نباید سخت باشد.

مرحله سه: اگر 2 قطعه را به هم وصل می‌کنید، از یک انتهای درز شروع کنید.

اگر 2 قطعه را به هم وصل می‌کنید از یک انتهای درز شروع کنید. اگر 2 قطعه فولاد را به هم جوش می‌دهید، از یک سر درز در جایی که به هم می‌رسند شروع کنید. با راه‌اندازی برق، دستگاه جوش خود را روشن کنید. سپس میله جوش را در فاصله یک الی 2 اینچ (2.5-5.1 سانتی‌متر) از ابتدای درز قرار دهید و دکمه را فشار دهید یا ماشه را بکشید تا شار آزاد شود.

به‌محض شروع جوشکاری ورق گالوانیزه، جرقه‌هایی بیرون می‌زند. برای اجتناب از آن‌ها به عقب نپرید. تمام تلاش خود را برای نگه‌داشتن میله جوش در جای خود انجام دهید. اگر از مواد ایمنی مناسب استفاده کنید مشکلی پیش نخواهد آمد.

مرحله چهار: برای اعمال شار جوش و حرارت دادن، سرتاسر درز را جوش دهید.

برای اعمال شار جوش و حرارت دادن سرتاسر درز را به صورت رفت و برگشتی جوش دهید. میله جوش خود را هر بار 2 تا 3 اینچ (5.1 تا 7.6 سانتی‌متر) به سمت پایین درز حرکت دهید. سپس روی ناحیه‌ای که به‌تازگی جوش داده‌اید، کمی کندتر از حرکت رو به جلو حرکت کنید. هنگامی که یک سطح را دو بار پوشانید، به طول بعدی درز بروید. این فرآیند را برای تمام طول شکاف تکرار کنید تا 2 جسم به هم جوش داده شوند.

قبل از اینکه سعی کنید جوش را آزمایش کنید یا آن را سمباده بزنید، حداقل 15 دقیقه صبر کنید تا شار جوش سفت شود.

مرحله پنج: اطراف لبه یک درز را جوش دهید و وارد آن شوید.

اطراف لبه یک درز را جوش دهید و وارد آن شوید. برای جوش دادن یک پارگی یا شکاف در فولاد گالوانیزه، از هر لبه فلز شروع کنید. به‌آرامی در اطراف لبه بیرونی روی خود فلز کار کنید. قبل از اینکه میله جوش خود را روی سطحی که به‌تازگی پوشانده‌اید برگردانید، 2 تا 3 اینچ (5.1 تا 7.6 سانتی‌متر) به جلو حرکت کنید. این روند را تا جایی تکرار کنید که تمام قسمت بیرونی برش یا شکاف را بچرخانید. سپس به سمت مرکز دهانه حرکت کنید و روند را تکرار کنید. این کار را تا زمانی انجام دهید که کل سوراخ پوشیده شود.

اگر شکاف در مرکز بزرگ‌تر از 1 اینچ (2.5 سانتی‌متر) باشد، نمی‌توانید یک شکاف یا پارگی را جوش دهید. مواد جوش گالوانیزه به‌سادگی با گذشت زمان بسته نمی‌شوند. 15-20 دقیقه صبر کنید تا شار جوش در سمت امن قرار گیرد.

در صورت تمایل می‌توانید شار اضافی را سمباده بکشید و ناحیه را رنگ کنید.

چند نکته درباره جوشکاری ورق گالوانیزه

جوشکاری فولاد نیازمند مهارت‌های خاص خود است. در برخی موارد حتی جوشکاران نیز با مشکلات عدیده‌ای در حین جوشکاری ورق گالوانیزه یا فولاد مواجه می‌شوند. از همین رو همواره توصیه می‌گردد که نکات اجرایی در حین عملیات جوشکاری فولاد گالوانیزه به‌صورت کامل و اصولی رعایت گردد.

از طرفی در برخی موارد امکان نصب هیچ‌گونه اتصالات جز جوشکاری وجود ندارد. در چنین شرایطی باید دقت داشت که گرم شدن فلزهای سبک و نازک ممکن است موجب ایجاد سوراخ‌هایی در سطح فولاد گردد. شایان ذکر است کیفیت ورق نیز در کیفیت جو تأثیر بسزایی دارد. ورق گالوانیزه فولاد مبارکه اصفهان از جمله برترین ورق‌های فولادی در بازار داخلی است.

برای جلوگیری از ایجاد سوراخ در سطح ورق‌های نازک فولاد، سرعت و دمای وارده از نظر فنی بسیار اهمیت دارد. همچنین باید از الکترودهایی با سرعت بالا استفاده نمود. از طرفی باید دقت نمود که جوش گالوانیزه به شیوه قوس الکتریکی نیازمند دستگاه و مهارت فنی شخص جوشکار است. بخشی از کیفیت جوش نیز وابسته به دستگاه مورد استفاده حین عملیات جوشکاری قطعات فولادی است. به‌خصوص زمانی که جوشکاری به‌واسطه گاز آرگان صورت می‌گیرد.

برخی تجهیزات این امکان را می‌دهند که فرایند به‌صورت نیمه اتوماتیک صورت پذیرد. اصولاً نقطه یا درز جوش در چنین مواقعی دارای کیفیت مقبولی خواهد بود.

ضخامت الکترود جوشکاری ورق گالوانیزه

بهتر است سرعت جوش بالا و تعداد قوس معقولانه انتخاب گردد. اصولاً جوشکاری روی ورق‌های نازک نسبت به سایر محصولات فولادی سخت‌تر است. بر همین اساس برای داشتن درز یا نقطه‌جوشی با کیفیت مطلوب باید تمامی اصول و ضوابط با دقت رعایت گردد. اغلب این‌گونه توصیه می‌گردد که در انتخاب نوع الکترود وسواس گونه رفتار شود. چراکه الکترودهای مورد استفاده در جوشکاری با گاز آرگان باید دارای سایز متوسط باشند.

حداکثر ضخامت در نظر گرفته شده برای این دسته از الکترودها چیزی حدود 2.5 میلی‌متر و جریان نیز مابین 10 الی 200 آمپر در نظر گرفته می‌شود. هر چه سرعت کار بالاتر باشد متقابلاً کیفیت نقطه‌جوش نیز مطلوب‌تر خواهد بود.

جوشکاری مخازن گالوانیزه

ابزارها و دستگاه‌های متعددی برای جوشکاری ورق گالوانیزه در بازار یافت می‌شود؛ اما هر چه از میزان ضخامت ورق یا محصول فولادی کاسته شود، در انتخاب ابزارآلات جوشکاری نیز با محدودیت مواجه می‌شویم.

این ضخامت با قیمت روز ورق گالوانیزه نیز ارتباط تنگاتنگی دارد. این شیوه‌های جوشکاری در میان صنایع متعددی از جمله صنعت خودروسازی، جوشکاری‌های مربوطه ساخت‌وساز، هواپیماسازی، حمل‌ونقل و… کاربرد دارد.

در برخی موارد این سؤال مطرح است که استفاده از اتصالات فلزی مطلوب‌تر است یا انجام شیوه‌های جوشکاری؟ با توجه به ماهیت محصول و محلی که فلز در آن تعبیه می‌شود، می‌توان شیوه جوشکاری یا اتصالات غیر جوشی مناسب را برگزید. در برخی موارد همچون اتصال میلگردهای فولادی بهتر است از شیوه اتصالات غیر جوشی استفاده نمود؛ اما در برخی شرایط ملزم به جوشکاری هستیم. بر همین اساس با توجه به ترکیبات شیمیایی و عدم ممنوعیت جوشکاری می‌توان از شیوه اتصالات جوشی بهره گرفت.

برای جوشکاری مخازن فولادی نیز شرایط به همین منوال است که پیش‌تر ذکر گردید و با توجه به نوع ضخامت ورق فولادی باید الکترود و دستگاه مربوطه درخور محصول را انتخاب و سپس با رعایت اصول و ضوابط ایمنی عملیات جوشکاری را آغاز نمود.

جوشکاری قطعات گالوانیزه چگونه انجام می‌گیرد؟

برخی تجهیزات این امکان را می‌دهند که فرایند جوش گالوانیزه به‌صورت نیمه اتوماتیک صورت پذیرد. اصولاً نقطه یا درز جوش در چنین مواقعی دارای کیفیت مقبولی خواهد بود.

ضخامت الکترود جوشکاری ورق گالوانیزه باید چگونه باشد؟

حداکثر ضخامت در نظر گرفته شده برای این دسته از الکترودها چیزی حدود ۲٫۵ میلی‌متر و جریان نیز مابین ۱۰ الی ۲۰۰ آمپر در نظر گرفته می‌شود.

جمع‌بندی و سخن پایانی

بسیاری از صنایع از فولاد گالوانیزه استفاده می‌کنند؛ یعنی ابتدا باید با استفاده از یکی از روش‌های گالوانیزه کردن فولاد، آن را پوشش دهند و سپس برای مصارف مختلف به کار بگیرند. با این حال جوشکاری ورق گالوانیزه خطرناک است و باعث انتشار گازهای سمی می‌شود؛ بنابراین برای جوش گالوانیزه باید نکاتی را رعایت کنید تا از این خطرات در امان بمانید. یکی از کاربردهای ورق گالوانیزه در صنعت تانکر سازی است. برای خرید تانکر و سفارش آن می‌توانید با تانکر سازی رستاک تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up