سیلو ذخیره غلات چیست؟
سیلو ذخیره غلات از جمله سیلو گندم، یکی از انواع سیلو است که برای ذخیره سازی محصولات کشاورزی بهخصوص غلات استفاده میشود. سیلوها نوعی تانکر با مشخصات خاص هستند که میتوانند محصولات کشاورزی، خوراک دام و غلات مورد استفاده انسان را برای مدت مشخص در دما و شرایط لازم نگه دارند، بدون اینکه آسیبی به این مواد برسد. این تانکرها در حقیقت ظرفی برای ذخیره غلات کشور است. در این مقاله از تانکر سازی رستاک به بررسی سیلو گندم، کاربرد و ویژگیهای آن میپردازیم.
چرا باید از سیلو گندم استفاده کنیم؟ مزایای استفاده از سیلو ذخیره غلات
دلایل مختلفی برای احداث سیلو گندم وجود دارد که ممکن است یک مدیر کارخانه با توجه به آنها سیلو بسازد. احداث سیلو میتواند مزایای زیادی نیز داشته باشد. برخی از دلایل و مزایای استفاده از سیلو ذخیره غلات عبارت است از:
- ذخیره غلات و گندم برای آینده
- امکان ذخیره سازی بالا بدون از دست دادن غلات
- کاهش نیاز به نیروی کار
- صادرات غلات
- واردات غلات
- مجاورت با کارخانه آرد
- بهبود ترکیبات دانهها
- کم شدن ضایعات نان و گندم
- رعایت بهداشت
- جلوگیری از ورود مواد مضر به غلات
- جلوگیری از آفتها، حشرات و موجودات موذی
- محافظت در برابر بلایای طبیعی و حوادث غیرمترقبه
- کنترل دما
- کنترل هوادهی
- نگهداری غلات مرطوب
- کنترل میزان موجودی غلات
- کاهش هزینههای حملونقل
- دسترسی آسان
- افزایش طول عمر غلات
- نیاز به زمینی با مساحت کمتر برای ذخیره سازی انبوه
انواع سیلو از نظر جنس
همانطور که پیش از این گفته شد، سیلوها از نظر جنس به دو بخش سیلو بتنی و سیلو فلزی تقسیم میشوند. شاید شما هم سریال یوسف پیامبر را دیده باشید. در این سریال سازندگان سیلو، سیلوها را با استفاده از سنگ میساختند تا در برابر رطوبت و نفوذ حشرات و دیگر مشکلات محفوظ بماند. امروزه بتن و فلز جای سنگ را در ساخت سیلو گندم گرفته است. در سیلوهای جدید، با حفظ رطوبت، دما و اکسیژن، غلات را در برابر عوامل آسیبزا و خرابی محفوظ میدارند.
مزایا و معایب استفاده از سیلو بتنی
استفاده از سیلوهای بتنی مزایا و معایبی دارد که در این بخش به آن میپردازیم.
مزایا
- عدم نیاز ارزی و خروج سرمایه ملی
- دوام بسیار بالا
- سازگاری با آبوهوای اقلیمهای مختلف کشور
- مقاوم در برابر ضربه، خوردگی، واژگونی و…
- کیفیت بالا در نگهداری غلات
معایب
- هزینههای بالا برای طراحی و سخت
- هزینه بالا برای نگهداری
- امکان ایجاد ترک در بدنه
- زمانبری اجرای پروژه (حداقل 5 سال)
- زیاد بودن میزان مصالح و تجهیزات کارگاهی جهت ساخت
- عدم امکان جابهجایی
- تخصص بالا برای طراحی و ساخت سیلو گندم بتنی
بنابراین اگر ساخت سیلو بتنی برای شما بهصرفه نیست، بهتر است گزینه بعدی را بررسی نمایید.
مزایا و معایب استفاده از سیلو فلزی
سیلو فلزی نیز مزایا و معایب خود را دارد که در این قسمت به آن میپردازیم.
مزایا
- هزینه کمتر نسبت به سیلو بتنی
- ساخت آسان
- حملونقل آسان
- سهولت در نظافت سیلو ذخیره غلات
- کنترل درجه حرارت
- طول عمر بالای 40 سال
معایب
- ضعف در برابر حریق
- احتمال نشت گاز
- مقاومت کمتر در برابر خوردگی و سایش
بنابراین پیش از سفارش سیلو گندم و غلات باید تمامی جوانب را بسنجید تا بتوانید سیلو مناسب را سفارش دهید. برای این کار میتوانید با مشاوران تیم ما تماس بگیرید و مشاوره رایگان دریافت کنید.
انواع سیلو ذخیره غلات به همراه مزایا و معایب آنها
علاوه بر تغییر در جنس سیلو گندم، امروزه ظاهر سیلوها نیز تغییر کرده و به شکلها و اندازههای مختلف ساخته میشود؛ یعنی شما میتوانید علاوه بر انتخاب جنس سیلو، نوع آن را نیز انتخاب نمایید. در ادامه به بررسی انواع سیلو و مزایا و معایب هر یک میپردازیم.
سیلوی برجی یا قائم
سیلو برجی که به آن برج سیلو یا سیلوی عمودی نیز میگویند، استوانهای به طول 3 تا 27 متر است که قطر آن میتواند بین 10 الی 90 متر باشد. این سیلوها را میتوان از بتن و یا فولاد ساخت. ارتفاع این سیلو زیاد است و به همین دلیل به آن سیلو برج میگویند. در ادامه به بررسی مزایا و معایب سیلو گندم برجی میپردازیم.
مزایا
- تلفات کمتر در حین ذخیره سازی
- نیاز به مساحت کمتر برای ساخت، علیرغم حجم زیاد آن
- تخلیه آسان
- امکان مکانیزاسیون بیشتر در هنگام پر کردن و خالی کردن آن
معایب
- هزینه اولیه بالا
- زمانبر بودن تخلیه
- مشکل در تنظیم رطوبت
سیلوهای برجی کم اکسیژن
سیلو برجی کم اکسیژن نوعی سیلو قائم است که در هنگام بارگیری با هوای بیرون ارتباط دارد؛ اما تمامی قسمتهای آن در برابر هوا درزگیری شده است. این ویژگی باعث میشود مواد داخل سیلو از کپکزدگی و پوسیدگی در امان بماند. از آنجایی که هوای داخل سیلو در طول زمان تغییر نمیکند، قیمت آن بالاست. سیلو برجی کم اکسیژن از جنس فلز است.
پیشنهاد مطالعه: مقاله جامعترین راهنمای خرید سیلو سیمان
سیلوهای زمینی یا سنگری یا گودالی
سیلو سنگر نوعی سیلو گندم است که از 3 طرف دارای دیواره بتنی یا چوبی است و ارتفاع آن به 3 الی 5 متر میرسد. از این سیلو بیشتر برای ذخیره علوفه استفاده میشود.
مزایا
- ظرفیت بالا
- سرعت تخلیه بالا
- میتوان آن را با تجهیزات کشاورزی معمولی پر کرد.
- اگر با استفاده از گوه پیشرونده پر شود، تغییرات کیفیت علوفه و غلات بهتدریج رخ میدهد.
- ارزان
- مناسب برای ذخیره سازیهای بسیار بزرگ
معایب
- هزینه اولیه بالاتر
- نیاز بهدقت بیشتر در پر کردن و بستهبندی
- برای ذخیره سازیهای کوچکتر مناسب نیست
- نیاز به تخلیه با تراکتور و لودر
سیلوهای کیسهای یا سیلوهای موقت
سیلوی کیسهای برای ذخیره سازی موقت علوفه و محافظت از آنها در برابر عوامل فیزیکی استفاده میشود. در واقع این سیلو برای ذخیره سازی گندم نیست بلکه کاه و دیگر علوفههای دامی را در آن ذخیره میکنند. ساختار آن به شکل یک تیوب کیسهای است که از دو طرف بسته است. برای برداشت علوفه از درون آن، لازم است یک طرف آن را بهصورت دستی باز کرد و مواد را از آن خارج نمود.
مزایا
- سرمایهگذاری کمتر
- سیستم ذخیره سازی انعطافپذیر
- تخلیه آسان
- قابل استفاده برای گلههای کوچک و بزرگ
- کاهش خطرات ایمنی و بهداشتی
- کاهش تلفات ذخیره سازی
معایب
- ممکن است تجهیزات تخصصی مورد نیاز باشد
- دفع پلاستیک اضافی آن، باعث ایجاد نگرانی برای نیروی کار و محیطزیست میشود
- کیسهها باید سالم بمانند. کیسه خراب میتواند منجر به از دست رفتن کامل علوفه شود.
اگر شما هم به سیلو گندم یا غلات نیاز دارید بهتر است هر یک از این انواع را بررسی و پس از مشورت با متخصصین تانکر سازی، یکی از آنها را که مناسب شرایط شماست انتخاب کنید.
سیلو برقی
در عصر حاضر امکانات زیادی به سیلوها اضافه شده است. یکی از این امکانات برقی بودن سیلو است. سیلو برقی نیازمند تجهیزات بهخصوصی از جمله موارد زیر است:
- تجهیزات برقرسانی سیلو
- برق اضطراری
- اتاق فرمان کنترل برق
- اتصال زمین
- پخش صدا و اینترکام
- تلفن داخلی
- شبکه ارتباط رایانهای
- حفاظت در برابر برقگیرهای حفاظتی
نحوه عملکرد سیلو: سیلو ذخیره غلات چگونه کار میکند؟
همانطور که پیش از این بیان کردیم، سیلو گندم و غلات برای ذخیره سازی گندم و غلات به کار میرود. نحوه عملکرد سیلو ذخیره غلات به شرح زیر است:
- ابتدا غلات را از کشاورزان تهیه نموده و بهصورت دانههای خشک و تمیز به سیلو منتقل میکنند. در مرحله اول، غلات از طریق سقف مخزن به آن منتقل میشود.
- در قسمت پایین سیلو ذخیره غلات دریچهای وجود دارد که برای برداشت و تخلیه غلات از آن استفاده میکنند.
- سیلوها دارای سیستم کنترل دما و رطوبت هستند تا بتوانیم شرایط مناسب را برای حفظ و نگهداری طولانیمدت غلات فراهم کنیم. این سیستم مانع فساد و خرابی غلات میشود.
- حفظ تازگی و کیفیت غلات اهمیت بسیار زیادی دارد. این پارامتر بهوسیله سیستم تهویه سیلو تأمین میشود.
عملکرد مجموعه این پارامترها منجر به عملکرد کلی سیلو گندم میشود. چنانچه یکی از این مؤلفهها با مشکل مواجه شود میتواند فرایند ذخیره سازی را با مشکل مواجه کند.
عوامل مؤثر بر هزینه احداث سیلو
سیلو گندم بر اساس سه پارامتر اصلی قیمتگذاری میشود. به عبارتی سه مؤلفه در هزینه ساخت سیلو گندم اثرگذار است. این سه مؤلفه عبارت است از جنس سیلو، سیستم تهویه و ظرفیت ذخیره سازی آن.
سیلوهای فلزی نسبت به سیلوهای بتنی قیمت و هزینه ساخت پایینتری دارند و نصب و احداث آنها نیز آسانتر و البته سریعتر است. در نتیجه میتواند در کاهش هزینهها و زمان احداث و اجرای پروژه نقش مهمی ایفا کند.
علاوه بر جنس بدنه، سیستم تهویه سیلو نیز میتواند تأثیر مستقیمی بر هزینه احداث سیلو داشته باشد. هرچه سیستم تهویه قویتر باشد، هزینه ساخت و احداث سیلو را افزایش میدهد. البته این سیستم بر طول عمر غلات نیز تأثیر مستقیم دارد.
یکی دیگر از پارامترهای مؤثر بر هزینه احداث سیلو گندم، ظرفیت آن است. در معرفی انواع تانکر گفتیم که هرچه ظرفیت تانکر افزایش یابد، قیمت آن نیز بالاتر میرود. در مورد سیلوها نیز اینچنین است و ظرفیت بیشتر، مستلزم هزینه بیشتر است.
محل ساخت سیلو غلات
سیلو ذخیره غلات در کنار زمینهای کشاورزی، کارخانههای تولید مواد غذایی مرتبط با غله، کارخانه آرد و ماکارونی و مواردی از این دست ساخته میشود. ساخت سیلو در این مکانها به کاهش هزینههای حملونقل و دسترسی آسان به مواد اولیه کمک میکند.
نکات مهم درباره سیلوها و نگهداری آنها
سیلو ذخیره غلات به دلیل روشهای مختلف بارگیری، تحت فشارهای غیرمعمولی قرار دارند. زلزله، انفجار، خوردگی فلزی، فشار نابرابر خاک و عوامل دیگر میتواند به آنها آسیب برساند و باعث ریزش سیلو گندم شود. اگر این اتفاق بیفتد، افراد ممکن است جان خود را از دست بدهند. همچنین ریزش ممکن است غلات سیلو و محیطزیست را آلوده کند.
پیشنهاد مطالعه: مقاله علت خرابی مخزن چیست؟ ۳ دلیل خرابی تانکرها
خرابی سیلو اغلب ناگهانی است و فروریختن آنها میتواند به سازههای اطراف آسیب برساند. اگرچه اکثر سیلوهای بتنی نیازی به آببندی رطوبتی ندارند، اما امکان نفوذ آب در برخی از سیلوها وجود دارد. اسپری کردن بیرون سیلو با درزگیر رطوبتی این مشکل را برطرف میکند. جاروبرقی غلات به کارگران کمک میکند تا غلات را از سیلوها یا سطلهایی که اسکرو ندارند یا مشکلات مکانیکی دارند خارج کنند. این ماشینها دارای شیلنگهایی هستند – مانند جاروبرقیهای معمولی – که دانههای سیلو را به داخل واحد میمکد.
خرید سیلو گندم
اگر تصمیم به خرید سیلو گندم دارید ابتدا لازم است به مواردی نظیر حجم ذخیره سازی، جنس بدنه، سیستم تهویه، نوع سیلو، مکان احداث و همچنین میزان هزینه لازم توجه نمایید. طبیعی است که برای این کار به مشورت با یک متخصص در این حوزه نیازمندید. برای این کار میتوانید وارد صفحه تماس با ما شوید و با کارشناسان ما تماس بگیرید. این مشاوره کاملاً رایگان است و به شما کمک میکند موردی را انتخاب کنید که بیشترین انطباق را با نیاز شما داشته باشد.
جمعبندی و سخن پایانی در باب سیلو ذخیره غلات
سیلو ذخیره غلات بهویژه سیلو گندم یکی از تجهیزات مورد نیاز کشاورزان و همچنین کارخانههای تولید مواد اولیه غذایی است. ای تجهیزات میتوانند به شیوههای مختلف و در شکلهای گوناگون ساخته شوند. مواد اولیه ساخت سیلو تعیین کننده هزینه ساخت و همچنین نوع نگهداری آن است. به عبارتی اینکه سیلو فلزی باشد یا بتنی، تعیین میکند که شما برای ساخت آن به چه میزان هزینه و زمان نیاز دارید و در ادامه، برای نگهداری آن از چه روشی باید استفاده کنید.اگر شما تصمیم به خرید هر نوعی از تانکر و یا سیلو دارید، میتوانید با تانکرسازی رستاک تماس بگیرید. این تانکر سازی با بیش از 30 سال تجربه در زمینه ساخت انواع سیلو و تانکر آماده خدمترسانی به شما مشتریان عزیز است.