سیلو چیست؟
سیلو نوعی انبار برای ذخیره مواد غذایی، خوراک دام و یا مواد صنعتی است که میتواند این مواد را به مدت طولانی در خود نگه دارد؛ بدون اینکه ارزش غذایی آنها از بین برود و یا دچار آسیبهای دیگر شوند. به کمک این انبارهای ذخیره سازی میتوان مواد مختلف را ذخیره نمود و هزینههای حملونقل را کاهش داد. امروزه برخی از تانکرها را میتوان بهعنوان سیلو استفاده نمود. در این مقاله از تانکر سازی رستاک به بررسی انواع سیلو و اهمیت استفاده از آن خواهیم پرداخت.
تاریخچه
ذخیره سازی گندم به شکل انبوه در ابتدا برای گذر از قحطی و رسیدن به فراوانی، توسط یوسف پیامبر صورت گرفت و بر طبق شواهد تاریخی، پیش از این پیامبر، هیچ معمار و بنّایی چنین بنایی را نساخته است. این انبار ذخیره سازی گندم، سیلو نام گرفت و ویژگیهایی داشت که میتوانست گندم را به مدت طولانی بدون هیچ آسیبی حفظ کند. حفاظت در برابر انواع حشرات، جلوگیری از تأثیر نم زمین بر گندم، حفاظت در برابر باران و همچنین حفاظت در برابر رطوبت هوا از ویژگیهای سیلوهایی بود که یوسف نبی (ع) آنها را ساخت؛ بنابراین میتوان گفت پیشینه ساخت سیلو برای گندم و غلات، به 1380 سال پیش از میلاد مسیح بازمیگردد. چیزی حدود 3400 سال پیش! از این رو منابعی که ساخت اولین سیلو را به دانشمندان فرانسوی، یونانی، آمریکایی و دیگر کشورها نسبت میدهند صحت ندارد.
پس از ظهور انقلاب صنعتی در فرانسه، صنعت ساخت و استفاده از سیلو دوباره به وجود آمد و رونق گرفت تا بتواند مواد اولیه و همچنین محصولات کشاورزی را ذخیره نماید. از این رو اکثر افراد پیشینه ساخت این نوع انبار را منطبق را انقلاب صنعتی میدانند که بنا بر اسناد تاریخی بهجامانده از مصر باستان و زندگی یوسف پیامبر (ع)، بهراحتی میتوان آن را رد نمود و نادرست خواند.
کاربرد و اهمیت استفاده از سیلو در صنایع مختلف
سیلوها سازههایی هستند که در صنایع کشاورزی، دامداری، ساختوساز و همچنین صنایع غذایی کاربرد دارند. ذخیره سازی انواع غلات برای آینده، حفاظت از غلات در برابر حشرات، جوندگان و دیگر آسیبها، ذخیره انواع روغن خوراکی، ذخیره علوفه برای دامها و همچنین نگهداری از انواع مواد و مصالح ساختمانی نظیر سیمان، از کاربردهای انواع سیلو در صنایع مختلف است.
بدون وجود سیلوها، عملاً تهیه مواد اولیه خوراکی و ساختمانی برای یک کشور غیرممکن است؛ زیرا کشورها برای ذخیره و تأمین نیازهای اساسی ملت خود، از این انبارهای ذخیره سازی استفاده زیادی میکنند. برای مثال در ذخیره سازی گندم و دیگر غلات مورد نیاز کشور، مسئولین باید بتوانند حداقل نیاز یک سال کشور به انواع غلات را پاسخگو باشند و انواع غلات و حبوبات را بهصورت آماده در انبار داشته باشند. این امر مستلزم وجود سیلو برای ذخیره سازیِ بدون آسیبِ این مواد است.
انواع سیلو
سیلو انواع مختلفی دارد که هر یک از آنها در جهت ذخیره یک ماده خاص به کار میرود. انواع سیلو ذخیره سازی عبارت است از:
- سیلو سیمان
- سیلو گندم
- ذخیره آرد
- ذخیره غلات
- ذخیره علوفه دامها
- ذخیره انواع روغن
- و…
این انبارهای ذخیره سازی با استفاده از متریال مختلف ساخته میشوند. این متریال شامل فلز، بتن، پلاستیک و فایبرگلاس است. سیلوهای ساخته شده از هر متریال مزایا و معایب خاص خود را دارند و بنیز اید با توجه به مادهای که قرار است در آن ذخیره کنید، تهیه شود. برای مثال سیلو بتنی در برابر آتشسوزی مقاوم است اما هزینه ساخت آن بسیار بالاست و همچنین زمان ساخت آن حداقل 5 سال است. این در حالی است که سیلو فلزی بسیار کمهزینه است و احداث آن با سرعت بالاتری صورت میگیرد. در عوض این نوع انبار در معرض خطر خوردگی فلز قرار میگیرد.
پیشنهاد مطالعه: مقاله علت خرابی مخزن چیست؟ 3 دلیل خرابی تانکرها
مزایای استفاده از سیلو
شاید برای شما این سؤال پیش بیاید که استفاده از سیلو چه مزایایی دارد. پیش از این، برخی از مزایای استفاده از این نوع انبار را تحت عنوانهای مختلف بیان کردیم. در این بخش لیستی از تمام مزایا را ارائه میکنیم تا اهمیت استفاده از آن برای مخاطبین کاملاً مشخص شود:
- امکان ذخیره سازی در حجمهای بسیار بالا
- جلوگیری از ورود آفات به مواد ذخیره شده
- محافظت در برابر انواع بلایای طبیعی و حوادث غیرمترقبه
- تأمین امنیت غذایی کشور
- محافظت از مواد در برابر سرقت
- محافظت در برابر عوامل و شرایط محیطی و آب و هوایی نظیر رطوبت، باران، باد و…
- کاهش هزینههای حملونقل
- کاهش هزینههای نگهداری
- ذخیره سازی مواد برای آینده
- نگهداری مواد جهت صادرات
- تأمین مکان لازم برای واردات مواد
- کاهش نیاز به نیروی کار
- مجاورت با کارخانههای مصرف کننده
- رعایت بهداشت مواد
- کنترل دما و رطوبت محل ذخیره
- دسترسی آسان
- افزایش طول عمر مواد
- نیاز به زمین کمتر برای ذخیره سازی بیشتر
مجموع این مزایا باعث استفاده از سیلو و جایگزینی آن با سایر انبارها شده است و به صنعت، دامداری و کشاورزی کمک بسیاری نموده است.
صنعت و نحوه ساخت سیلو
صنعت ساخت سیلو از موادی مانند بتن و انواع فلز استفاده میکند. سیلوهای فلزی در تانکر سازیهای بزرگ ساخته میشوند و از فولاد و دیگر فلزات بهره میگیرد. ارتفاع این انبارهای ذخیره سازی گاهی به 60 متر نیز میرسد. قطر آن نیز میتواند در اندازههای مختلف ساخته شود.
نوع بتنی آن را با استفاده از بتن میسازند که مقاومت زیادی در برابر گرما و سرما، سیل، زلزله و دیگر آسیبها دارد و تا سالها میتواند کارآمد باشد؛ اما هزینه بسیار زیادی را به پروژه تحمیل میکند و همچنین ساخت آن زمانبر است و همانطور که پیش از این ذکر کردیم، برای ساخت آن به حداقل 5 سال زمان نیاز است.
بهطور کلی انبارهای ذخیره سازی را میتوان بهصورت تک و یا گروهی ساخت. در صورت ساخت گروهی یا مجموعهای، فاصله سیلوها از هم اهمیت مییابد.
خرید انواع سیلو برای کاربردهای مختلف
اگر قصد ساخت انبار ذخیره سازی برای غلات، سیمان و یا دیگر مواد را دارید ابتدا لازم است بررسی کنید که کدام نوع انبار برای شما مناسبتر است و نیز با مواد مورد ذخیره شما تطابق بیشتری دارد. اگر بتوان انبار مورد نظر شما را با استفاده از فلزات ساخت، میتوانید با تانکر سازی تماس بگیرید و با استفاده از مشورت با مشاوران باتجربه، سیلو فلزی خود را سفارش دهید.
توجه کنید که در صورت عدم مشورت با یک متخصص، ممکن است هزینههای زیادی به شما تحمیل شود و در نهایت پروژه شما بدون نتیجه مثبت باقی بماند. تانکر سازی رستاک با بیش از 30 سال تجربه مستقیم در زمینه ساخت انواع تانکر و سیلو و همچنین بهرهگیری از 40 سال سابقه اساتید این حوزه، آماده ارائه مشاوره رایگان به شما مشتریان عزیز است. میتوانید با ما تماس بگیرید و در ساخت انواع تانکر و محصولات مورد نظر خود از مشاوران ما راهنمایی دریافت نمایید.
جمعبندی و سخن پایانی
روشهای مختلفی برای ذخیره سازی مواد غذایی و صنعتی وجود دارد. یکی از این روشها استفاده از سیلو است که میتواند مواد را به مدت بسیار طولانی بدون هیچ آسیبی برای شما نگه دارد. این انبارهای ذخیره سازی را میتوان با استفاده از بتن و یا انواع فلزات ساخت؛ اما نوع فلزی آن را میتوان با سرعت بیشتر و البته هزینه کمتری تهیه نمود. تانکر سازی رستاک آماده ساخت انواع تانکر و سیلو و همچنین ارائه مشاوره رایگان به مشتریان عزیز است.